Návštěva v zoo Chleby

Dnešní návštěva je do jedné malé, ale o to zajímavější zoologické zahradě. Jedná se o jedinou soukromou zoo, které je přijata mezi Unii Českých a Slovenských zoologických zahrad, což potvrzuje její významnost a odborného uznání.

Zoo je umístěna v malé vesnici Chleby u Nymburka v blízkosti fary. Svůj počátek zde datuje od roku 1997, kdy současný pan ředitel hledal místo pro prezentaci svého chovu cizokrajných zvířátek a jak v jednom rozhovoru pronesl:  „Když u Vás zastaví několik autobusů s turisty, tak zjistíte, že máte zoo“.

Samotná zoo je již dnes rozdělena na dvě části. Původní část naleznete u fary a do nedávno otevřené nové části se musíte vydat přes cestu. Mezi starou a novou částí je relativně velké placené parkoviště.

V nové části je vstupní budova s prodejnou suvenýrů a vzdělávacím centrem a v podkroví jsou terária a insektária s několika druhy krásných pěvců. V prodejně suvenýrů jsou k vidění i rejnoci.

chameleon

Dále je zde dětské hřiště a průchozí výběh daňků. Po trochu delší procházce volnou plochou, která čeká na svůj rozvoj narazíte na velmi zajímavou expozici ve stylu ruského domku s vyhlídkou. V nedávné době sem dorazil z Ruska mladý pár asijských medvědů ušatých (v ČR jsou jen v zoo Ostrava a v Konopišti). Poslední výběh obývají velbloudi. Do budoucna se počítá s rozvojem této části zahrady (v jednom z rozhovorů byli zmíněni lvi).

expozice medvědů ušatých

Za vstupem je expozice, kde můžete pozorovat ryby žijící v řece Labe a po pravé straně je soubor voliér pro dravé ptáky a opice guerézy. Dále se dostanete k pavilonu, který nese název docenta Jebavého (český zoolog) a jeho obyvatele chlebské zoo závidí snad všechny renomované světové zoo v čele se zoo v San Diegu. Dokonce jejich publicita ohledně příjezdu byla v zahraničí mnohem větší než v ČR. Například o nich psal i National Geographic.

A co je to za vzácnost? Jedná se asi o nejkrásnější opice světa, které se jmenují Languři Duk pocházející z Veitnamu a Laosu . No a jak už to bývá, tak jsou silně ohroženi a hlavně se je téměř nikde ve světě s výjimkou thajských zoo nepodařilo dlouhodobě udržet a už vůbec ne rozmnožit. Před příchodem dvou samic a jednoho samce langurů do Chleb byl pouze jeden jedinec v USA a jeden v Německu. A jak se sem vlastně dostali? No sám nevím, ale bylo za tím jistě spousty práce a dlouhého jednání. Každopádně chlebská zoo dostala přednost před nejlepšími evropskými zahradami (v USA jejich chov již vzdali). Zajímavostí je, že k jejich chovu pomohla vietnamská komunita v Praze, protože sem dovážejí neustále čerstvé vietnamské ovoce, které následně dováží do zoo a jelikož se jedná o velmi vybíravé potravní specialisty, tak je to jeden z důvodů, že se jim i po roce stále daří a případný odchov by byl celosvětovou zoo senzací.

Langur Duk

Samozřejmostí skoro každé zoo jsou africké šelmičky surikaty a i chlebská zoo není výjimkou.

Poté se dostanete k výběhu lemurů kata a místí celebritě gepardici.  Během mé návštěvy mě velmi potěšila výstava v exkrementů různých druhů zvířat, což se zdá velmi úsměvné a neobvyklé, ale je to vlastně dost poučné. Další pavilon zde mají gibboni žlutolící a zpáteční cestou uvidíte několik druhů vzácných a krásných bažantů.

Občasně probíhají komentované prohlídky, které vede přímo pan ředitel a nejenom díky jeho řečnickým, ale i odborným schopnostem je prohlídka opravdovým zážitkem.

Mnoho pavilonů je zde pojmenováno po významných osobnostech (Mendelovo vzdělávací centrum, pavilon Livingstona a doc. Jebavého atd). Dále jsou zde sochy nedávno vyhubených druhů zvířat, což Vás nutí také minimálně k malému zamyšlení o důsledku lidské činnosti.

Vstupné je 140 Kč pro dospělého a 100 Kč pro děti a důchodce. Při návštěvě si musí člověk uvědomit, že se nejedná o zoo patřící městu či kraji, ale o čistě soukromou záležitost a z tohoto pohledu je obdivuhodné, co se zde podařilo vybudovat. Malé doporučení na závěr. Nedaleko zoo jsou ohrazené obory mezi Milovicemi a Benátkami, kde můžete pozorovat divoké koně, zubry a zpětně vyšlechtěné pratury.

bažant lesklý

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Čermák | sobota 19.5.2018 20:17 | karma článku: 16,64 | přečteno: 563x