Zatímco svět bojuje o přežití, v Polsku řeší nesmysly.

A samozřejmě těmi kdo za tím stojí, jsou představitelé katolické církve a dalších fanatických náboženských skupin, které pozvolna ovládají společenský život v Polsku.

Minule jsem psal o případu polského zpěváka a kytaristy kapely Behemoth, Adama Darského, známého spíše pod uměleckým jménem Nergal. Ten byl odsouzen za to, že na svém soukromém prostoru uveřejnil fotografii panny Marie ležící na zemi a někoho jak na ní šlape.Tento čin pobouřil polské katolíky (4) natolik, že podali žalobu a soudce ve Warszawě jí vyhověl a vyměřil Nergalovi vysokou pokutu. Jak se dalo čekat, odvolal se a tak dojde k řádnému soudnímu projednání. Mezitím Nergal založil sbírku na podporu, kde je v této chvíli už více než 18000 liber. Také jsem pár tisícovkama přispěl. O to ale nejde. Důležité bude sledovat, jak samotné soudní jednání proběhne, protože všechy dosavadní útoky proti Nergalovi a skupině Behemoth, které u soudu skončily, dopadly smetením žaloby ze stolu. To je ale minulost. Současná situace je v Polsku v tomto směru hodně nepřehledná a asi bude hodně záležet, kdo bude soudce.

Co je ale nejdůležitější je fakt, že zatímco svět a Polsko nevýjímaje se potýká s pandémii,lidstvo bojuje o přežití, církevní kruhy se snaží umlčovat jakýkoliv hlas, který je pro ně nepohodlný. Napomáhají k tomu zákony jako ze středověku. Zde se naplno v celé nahotě odkrývá, jaká je vlastně síla víry a co už je jen snahou o získání neomezené moci. Jakkoliv osobně nejsem příznivcem urážek a akcí jako trhaní Bible či pošlapávání náboženských symbolů, na druhou stranu vycházím z faktu, že toto se dělo jednak na soukromém Nergalově prostoru, a trhání Bible zase proběhlo v rámci koncertu, kde bylo už před začátkem jasno o jakou kapelu jde a proto, každý kdo s její tvorbou nesouhlasí, na podobných akcích nemá co dělat.

Kromě toho, tvorba a texty skupiny Behemoth nejsou nějakým primitivním satanismem, propagací násilí a podobně. Tyto texty reflektují celou minulost, celou historii křesťanství ale v obecné rovině i veškerých monoteistických náboženkých směrů. A to je právě to, čeho se polská církev tak bojí. Protože v historii opravdu není toho mnoho, čím by se mohla opravdově chlubit. A proto se nyní snaží za každou cenu umlčet hlasy, které jí to připomínají.

Jak dopadne soud s Nergalem není jasné. Bude ale zajímavé vývoj sledovat.

Pro ty co nevládnou angličtinou, dovolím si zde přeložit jednu důležitou větu z projevu Nergala na videu číslo 2.

"zatímco mnoho případů pedofílie, které se dopouštějí katoličtí kněží je utajováno a pachatelé nikdy nejsou potrestáni, umělec je odsouzen proč? Protože na své sociální síti zveřejnil fotografii.To je absurdní"

 

Autor: Martin Braun | čtvrtek 25.2.2021 21:27 | karma článku: 18,84 | přečteno: 815x