Vzpomínka obětí Holocaustu - Yom HaShoah

Někdo možná pomyslí, vše už bylo řečeno, nic nového nemůže přijít. Možná je to pravda. Ovšem v tento den není důležité přinést nové informace o jedné z největších zrůdností, jakou člověk ve své historii druhému člověku udělal.

Dnes, v tento den je důležité si v tichosti tuto zrůdnost připomenout a vzpomenout na 6 milionů lidských životů, které nenávratně zmizely, vinou nenávisti, závisti a nepředstavitelné nelidskosti.

Připomenout si ty, kteří zemřeli jen pro jejích původ a víru. 

My Židé na celém světě vzpomínáme na naše mrtvé ale současně, což si dnes ještě hodně lidí neuvědomuje, patří tato vzpomínka všem těm, kteří zahynuli v táborech smrti. A naše vzpomínka a modlitby a přání jsou jediné. Nikdy více. Nikdy a nikde nesmí už lidé umírat jen proto, že jsou takoví nebo onací. Lidstvo zaplatilo velkou cenu. My Židé jsme zaplatili strašlivou cenu, smrtí naších dětí, otců, žen, mládeže a starců. Naše vzpomínka směřuje i k téměř milionů zavražděných Romů, během nacistické éry.

Nic nového dnes nenapíšu. Jen připomenu tento den, jako den památky všech obětí Holocaustu.

Zde najdete jména židovských obětí:

https://yvng.yadvashem.org/index.html?language=en&gclid=Cj0KCQjwh6XmBRDRARIsAKNInDGnaE8QaLlnnSPgbIVpuFq2QvCS8M4bcmOsrtUz1WwAm4fWxAI4S2QaAvYEEALw_wcB

A ještě pár slov k následujícímu videu. Zatímco v Evropě Židé umírali v plynových komorách, v jejích původní domovině vládla brutalitou ne nepodobnou té nacistické britská správa. Ta nejen bránila v imigraci z Evropy v průběhu války ale dokonce i po jejím skončení odmítala vpustit na území Palestiny přeživší židovské obyvatele.Proto ve 30. letech vzniklo několik židovských podzemních hnutí a skupin, které měly jediný cíl - vznik židovského státu, svobodný a klidný život židovského obyvatelstva. Britské úřady tomu se silnou arabskou asistencí bránily a tak docházelo k mnohdy krvavým střetům. To nic nemění na faktu, že tento podzemní osvobozenecký boj  měl své maximální oprávnění a nazývat tyto vskutku hrdiny jako teroristy je urážkou.

Jedním z hrdinů odboje byl Avraham Stern, básník, stratég, s pseudonymem Yair. Toho se britské úřady bály do té míry, že když jej v roce 1942 dopadly v jeho úkrytu v Tel Avivu, spoutaný byl střelami do zad zavražděn. Více o této události si můžete přečíst zde

 Myslím si, že dnešní vzpomínka patří i jemu a všem, jeho spolubojovníkům. 

 

Autor: Martin Braun | čtvrtek 2.5.2019 5:01 | karma článku: 16,36 | přečteno: 243x