Vážení vládní odborníci - jděte už k šípku s těmi novotvary

Určitě jste se s tím většina z vás setkala. V souvislosti s novým coronavirem se politická i vědecká reprezentace země předhání, kdo vymyslí hloupější nové výrazivo.

A tak prvenství získal, jak jinak Andrej Babiš, který do našeho denního slovníku vnesl slovo " trasovat ". Tedy on vytrvale, i dnes ještě říká trasovať ale co už. Poté se ale s jazykovou exhibicí, jakoby roztrhl pytel. Možná pytle, protože většinu těchto výrazů používají muži. A tak se začalo používat  slovo "smrtnost," když, tuším že to byl pan Prymula, který odborně vysvětlil, že smrtnost je něco úplně jiného nežli smrtelnost nebo úmrtnost. A jazykozpytci se asi začali nudit, protože přispěchali s výrazem "promořenost".

Aby bylo jasno, vůbec nepochybuji, že tato slova jsou v souladu se spisovnou češtinou. Jenže problém je v tom, že v současné době působí jako pěst na oko. Nebo rána do zubů nebo případně píchnutí rozžhaveným drátem do oka se zánětem spojivek. 

Už se stalo tradicí, že když se díváte na různá zpravodajství nebo pořady o ekonomice a podobně, politicy používají termíny, ze kterých se běžnému divákovi dělá mdlo a moc jím nerozumí. V klidných časech je to lhostejné, protože, co si budeme nalhávat, koho zajímají žvásty politiků, když je neumí říct hezky česky? Dnes je ale situace dost jiná a každá informace, která není podána, řekněme citlivě a ohleduplně, přesto však přesně, může vyvolat deprese, chaos a nedorozumění. Co tedy brání, namísto podivného výrazu "trasovat ", použít prosté slovo vyhledávat? Proč používat výraz "smrtnost", když se dá nahradit například slovem fatálnost, které sice není české, to vím, ale nepůsobí tak pohřebně. A proč používat výraz "promořenost ", který automaticky evokuje hrůzy jako mor a podobné děsivé nemoci dávnověku, když toto slovo můžeme nahradit výrazy jako zasaženost, postiženost a našlo by se jistě mnoho dalších, vhodnějších.

Zdá se mi, že politici si prostě nemohou, ani v těchto dramatických časech, odpustit snahu působit na občany, prostřednictvím výraziva, nadřazeně. A asi si ani neuvědomují, že svým exhibováním mohou napáchat více škod než užitku.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Braun | pátek 3.4.2020 6:01 | karma článku: 20,91 | přečteno: 1083x