V síti - Jak ČT udělala z jednoho projektu bulvární škvár

K filmu V síti jsem měl rezervovaný postoj už když se o něm začalo hovořit že je v plánu. Jednak díky osobě režiséra, známého manipulátora ale také protože mi ten styl něco připomínal.

Mám na mysli situaci v USA, kde když si muž chce objednat sexuální služby, často se stává že narazí na policejní volavku, V praxci to vypadá tak, že se sejdou na hotelu, on jí předá dohodnutou sumu a v tom okamžiku ona, namísto aby si vhodně odložila, vytasí odznak a z vedlejšího pokoje se vyřítí kolegové a onen muž je, řečeno slovy lesnického adjunkta z komedie o hradu v Karpatech, v perdeli pane Hrabě.

A podobný styl zvolil pan Klusák ve svém filmu, kde na uchyly narafičil herečky, ve snaze cosi prokázat. Je velkou otázkou, jakou takový film má právní váhu, když v podstatě nedošlo ke styku ani k pokusu o styk s nezletilou, vzhledem k tomu, že všechny modelky jsou dospělé ženy. Na druhou stranu ovšem snímek ukazuje, kolik hnusáků se na internetu pohybuje a v jakém ohrožení se naše děti mohou ocitnout. S tím ovšem přichází další otázka, jestli takto koncipovaný film, není spíše pomocí pro tyto zmetky, kteří nyní mohou hledat a nacházet sofistikovanější cesty, jak se k dětem dostat. A jestli celý projekt nebyl jej dalším pokusem režiséra se nějak zviditellnit. To ale nechci řešit, Co ovšem rozhodně považuji za nehoráznost, je to, co v těchto dnech provádí česká televize, když avizuje uvedení tohoto filmu v premiérovém vysílání.

Opět si vypomohu srovnáním, tentokráte se slavným filmem Pohled společnosti Parallax, kde adeptovi práce v korporaci jsou několik hodin promítána sugestivní videa ve snaze jej manipulovat. A přesně takto postupuje česká televize, která několikrát za den pouští dokola stále jednu a tutéž smyčku "a nevadí ti že mi je 12"?

Jen mimochodem, součástí této manipulace je i upoutávka na film "nabarvené ptáče" kde z obrazovky na nás syčí jakási baba neustále větu "oči demona"

Jak to tedy vypadá, někdo v PR oddělení ve veřejnoprávní televizi nezná pravidlo, že méně býva více a neuvědomuje si, že podobné vnucování, nutně bude mít opačný efekt. V případě obou zmíněných filmu navíc umocněný tím, že ani jeden není primárně sledovatelný pro širokou veřejnost.

 

Autor: Martin Braun | čtvrtek 4.3.2021 8:25 | karma článku: 46,70 | přečteno: 19801x