Skvělá novinka z Polska

Křesťansko katolické sektě spadla vzteky čelist. Soud ve Warszawě osvobodil Nergala, zpěváka skupiny Behemoth z vykonstruovaného obvinění, které padlo na základě středověkého zákona.

Připomeňme si co se stalo. Nergal, vlastním jménem Adam Darski, je muzikantem světoznáme a celosvětově uznávané kapely Behemoth. V otázkách církve a víry má naprosto jasno a dává to najevo. Někdy způsobem, se kterým může být problém se ztotožnit, nicméně jako umělec má na vyjádření svého pohledu právo.

A tak na sociální síti zveřejnil fotografii údajné panny Marie, která je rozbitá na zemi a stojí na ní kdosi v botě. Tento obrázek tak rozzuřil polské potomky svaté inkvizice, že v prvním kole dosáhli pro Nergala pokuty 3500 Zlotych. Nergal se odvolal a tentýž soud v odvolacím řízení kauzu smetl a Nergala osvobodil. Zdůvodnil to tím, mimo jiné, že pokud někdo vstoupil na stránky Nergala, znamená to že moc dobře věděl, co tam může vidět nebo slyšet, a proto nemůže být jeho náboženské cítění zraněno. Zkrátka - stěžovatelé neměli cpát rypák, kam je nikdo nezval.

Ten rozsudek je naprosto správný a to z jednoho prostého důvodu. Onen zákon, na základě kterého byl Nergal původně odsouzen, dává veškerá práva církvi s tím, že prakticky každý, kdo řekne že má kostel někde, může dostat minimálně poměrně mastnou pokutu. Nicméně na druhou stranu nebere v úvahu lidi, kteří jsou třeba silně věřící, ovšem věří v Boha a nikoliv bandě prospěchářů, kteří si z víry a věřících udělali výnosné koryto. A když ten zákon prostudujeme pozorně, zjistíme, že by klidně mohlo dojít k šikaně jiných náboženství, nežli zrovna to křesťanské. A to je v Evropě 21. století prostě nepřípustné.

Takže velké gratulace Nergalovi a přání Polsku aby se zbavilo tmářů v  kutanách.

Odkaz zde

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Braun | sobota 11.9.2021 17:53 | karma článku: 22,84 | přečteno: 1223x