Seriál Lynč - oč jde České televizi?

O tom že existuje nějaký seriál Lynč a že bude vysílán od tohoto pondělí, jsem se dozvěděl po skončení posledního dílu jiné detektivky, Labyrint. V první chvíli jsem se zaradoval, protože detektivky mám rád.

A hlavně si myslím, že jích není nikdy dost. Tedy těch kvalitních, kdy tvůrci nedělají z diváků pitomce. Například tím, že koroner ohledá v rukavicích mrtvolu a pak si ty rukavice sundá a už holýma rukama je vyrovnává. Jako v nejnovějším dílu Specialistů na Nově. Ale tento seriál mám rád a to byla jedna z mála věcí, co mě nadzvedla. 

Takže na nový seriál na ČT jsem se těšil, ovšem brada mi spadla, když jsem si přečetl na webu veřejnoprávna o čem je, a že hlavním producentem je někdo z USA. " A do pihele" řekl jsem si v tu chvíli po vzoru doktorky Fastové z Nemocnice na kraji města. A moje obavy se plně potvrdily.

Nemám ve zvyku psát recenze po prvním dílu. U detektivky už vůbec ne. Jenže lynč není detektivka. Je to jakési sociální drama s vraždou a městečkem plným tupanů, kteří jsou všichni rasisti, a zločinci všeho druhu, kolik jích ve městě je. 

Děj je prostý. Do městečka přijíždí mladý dokumentarista, který tam kdysi žil a chce najít pravdu o smrti mladého Roma, který byl patrně zavražděn protože údajně znásilnil mladou bílou ženu. V tu chvíli jsem si nemohl nevzpomenout na film V žáru noci či na další film Člen klanu. Oba z produkce USA.

On sám, tedy onen dokumentarista chodí městem, znechuceně se seznamuje s bytnou, která je ochotná dát mu slevu na nájmu, protože okna jeho pokoje vedou do ulice, kde z paneláku vyřvávají místní Romové. 

To je tedy v kostce linie prvního dílu a je to asi vše, co se v celém seriálu odehraje. Tedy jak jsem si jistý, kromě závěrečného usvědčení vraha a snad i finálního prozření celého městečka. Které v pětiminutovém happy endu Made in USA přijme místní Romy a společně zapějí a zatančí.

No asi ne, ale takto si asi tvůrci a producenti, kteří se na tomto paskvilu podíleli představují správně fungující společnost. Napsal jsem paskvil, protože už první díl byl plný hloupých frází. Film je doprovázený zvláštní hudební stopou, která jednak k dění nesedí, je spíše reflexí k seversky laděným kriminálkám a hlavně působí velice rušivě. Dialogy jsou násilné, nepřirozené a budí úsměv. Střih je zmatený, takže divák má velký problém v orientaci s kým hlavní hrdina vlastně hovoří. 

Jeho známá, mladá těhotná dívka, kterou snad měl zavražděný Rom znásilnit, je až trapně a hlavně  trestuhodně mlčenlivá a vše korunuje dotaz jejího malého bratra, který se jí ptá, jestli to dítě až se narodí, bude jako on. 

Na tomto seriálu je naprosto zřetelně vidět, kdo v něm má hlavní roli. Myslím jako autor. Je to kopie amerického městečka z dob řádění Ku Klux Klanu. 

Jenže milý Harolde Aptere, což je vedoucí projektu, Česká republika není nějaké zaprděné jižanské městečko 60. let. Mezi majoritou a Romy je napětí. To nikdo nepopírá jenže k tomu, aby se situace zlepšila rozhodně nepřispějí amaterské propagandistické seriály. Ty naopak celou věc zhorší, což je vlastně jasně vidět i v diskusi na stránkách České televize která je k tomuto seriálu vedena. A vůbec se nebudu divit, když další diskuse bude zrušena.

Tento počin veřejnoprávní televizní stanice je neomluvitelnou ránou do zad těm, kteří se snaží situaci v zemi uklidnit. Namísto podpory, rozdmychává nenávist a jak je právě v diskusích vidět, znovu probouzí k životu hlasy o rasismu naruby. Tentokráte jsou to hlasy oprávněné.

 

Autor: Martin Braun | úterý 23.10.2018 5:10 | karma článku: 47,37 | přečteno: 14387x