Rasismus, Landa, Matásek, Orlík a rok 2021

Včera jsem tu zveřejnil článek, který byl reakcí na hysterický výpad Jakuba Železného proti Davidu Matáskovi, v souvislosti s jeho činností v kapele Orlík.

Rozpoutala se zajímavá diskuse a jak už to tu bývá zvykem, někteří komentátoři vůbec neměli zájem o obsah blogu ale opakovali donekonečna svou zažitou mantru, totiž že Orlík rovná se rasisti.

Nemá cenu asi na toto téma moc diskutovat a hádat se, protože každý to vidíme jinak. Nicméně objevily se názory, že se oba protagonisté, tedy Landa a Matásek dostatečně neodstřihli, dokonce jeden z "moudrých" napsal že měli říct "My už to neuděláme". Pěkně jako ve škole. A nechat to podepsat rodiči. 666 krát. 

Rozhovorů jsem četl a viděl jak s Landou tak s Matáskem spousty. Vím tedy, že se k té době a činnosti Orlíku vyslovili naprosto jasně ale nedávno na youtube se objevilo něco, co by mohlo a mělo každému kdo má otevřenou mysl a zdravý rozum ukázat, jak to vlastně ti dva dnes vidí a že opravdu doba Orlíku je pro ně uzavřenou minulostí.

Samozřejmě nikdo nemůže čekat uplakané omluvy prosby za odpuštění. Bylo by to pokrytecké a hlavně...novodobí Koniášové by stejně neuvěřili. V této souvislosti si ale vzpomínám na jeden rozhovor s Danielem Landou, asi před 15 lety, kdy v televizi se opravdu doslova omlouval a prosil ty, kterým ublížil ať mu odpustí.

Nemám rád slovo rasismus protože vím, že je nadužíváno. Osobně odmítám jakékoliv násilí, není-li produktem sebeobrany ( osobní nebo státní). Zvláště odmítám násilí a také diskriminaci někoho jen proto, že je černý, žlutý, v současné době v USA bílý, odmítám diskriminaci kvůli národnosti i náboženství, přestože mám k němu odmítavý názor. Jsem toho přesvědčení, že jsme všichni lidé a jediné na čem záleží, je jak se chováme.

Ovšem tak jako odmítám diskriminaci, tak odmítám i protěžování. Dostaneš se přednostně na universitu, protože jsi sice blbý jako bedna kytu ale jsi černoch. To je skutečnost a realita, která se v USA děje. Ve filmech musí být procento různých lidských skupin, jinak neprojdou do celostátní distribuce. I to se v USA děje.  A pachatelé těžkých zločinů mají výhody, menší tresty, protože jsou uprchlíci.

Tak bych mohl pokračovat ale co chci říct je to, že pokud na to někdo upozorní, je automaticky označen za rasistu. A právě to se stalo kapele Orlík, která na ty palčivé problémy upozorňovala bez servítek, bohužel místy způsobem, který zevšeobecňoval což je z dnešního pohledu nepřijatelné ale optika doby vzniku byla jiná. A chceme-li soudit, nesmíme opomenout jiný fakt.

Desky kapely Orlík dodnes zcela legálně vycházejí na CD. Na rozdíl od jiných, extrémních skinheadských kapel, které produkují v ilegalitě. I to je známka, že ten rasismus v textech Orlíku sice přítomný byl, samotný Landa říká ve třech písních, já si myslím že v jedné, nicméně nešlo o rasismus prvoplánový.

A zde je onen rozhovor, který mnohé osvětlí. Od třetí minuty se Matásek a Landa jednoznačně staví k minulosti a myslím si, že lépe už to říci nebylo možné.

 

Autor: Martin Braun | úterý 4.5.2021 15:18 | karma článku: 31,65 | přečteno: 1315x