Rána přímo do čenichu všem, kteří nenávidí Izrael

Tento euforický název pro svůj dnešní blog jsem nezvolil náhodou. Jsou to pocity poté, co bylo oznámeno, že Izrael, za asistence USA dosáhl dohody o uzavření mírové dohody s Arabskými Emiráty. 

Je to první taková dohoda, od mírové smlouvy s Jordánskem z roku 1994 a přichází ve velice důležitém okamžiku pro všechny země.

Donaldu Trumpovi, může jeho role pomoci v boji o znovuzvolení a Benyamin Netanyahu zase má nyní všechny trumfy v ruce a může klidně ukázat svým levicovým odpůrcům dlouhý nos.

Co tedy tato dohoda a její budoucí následné stvrzení podpisem přinese? Především se UAE stanou třetí arabskou zemí, se kterou bude mít Izrael plné diplomatické vztahy. To znamená otevřený obchod, otevřenou vědeckou spolupráci, otevřený turismus, což je pro obě země velice významné. Kromě toho tento krok posílí pozici Izraele v regionu, protože jeho odpůrci budou mít nyní mnohem složitější prostor k tvrzení, že se jedná o zemi, kde dochází k diskriminaci muslimů nebo jiných národností. Dalším významným bodem je významné oslabení vnucovací politiky takzvaného palestinského státu. Což palestinská reprezentace velice rychle pochopila a spustila nářek o noži zabodnutém do zad. Prostě roste naděje, že končí doba, kdy terorismus a podpora násilí a vražd, byla štědře honorována.

A co za tuto dohodu musel slíbit Izrael? Tady se dostáváme k citlivému bodu. Pozastavily se plány na anexi Judey a Samarie. Je důležité položit důraz na slovo pozastavily, protože rozhodně nedošlo k definitivnímu zrušení tohoto plánu. Jak bylo řečeno, nyní je nutno především dokončit onu mírovou smlouvu, vytvořit plnohodnotné diplomatické vztahy a další kroky mohou následovat poté. Jaké budou, to uvidíme.

Už nyní ale můžeme sledovat potrefené kvičení těch, kteří Izraeli nemohou přijít na jméno, zlehčování oné dohody, relativizování až k odmítání. To je ovšem jen dalším důkazem toho, že odpůrcům Izraele vůbec nejde o mír, ani o budoucí stát Palestina. Nejde jím o klid a spolupráci v regionu. Jde jím jen a jen o likvidaci židovského státu a toto riziko dnes dostalo další velkou trhlinu. 

 

Autor: Martin Braun | čtvrtek 13.8.2020 21:29 | karma článku: 32,82 | přečteno: 1227x