Poděkování administrativě USA

Před několika okamžiky proběhlo na půdě OSN hlasování, které vyvolal Egypt, týkající se snahy zabránit uznání Jerusaléma , jako Hlavního města Izraele. 

Přestože návrh rezoluce nejmenoval výslovně presidenta Donalda Trumpa, není pochyb, že tento pokus je reakcí na jeho oznámení, že Jerusalém je Hlavním městem Izraele a že Izrael má plné právo si určit, které město svou metropolí určí.

Návrh oné rezoluce měl jediný cíl. Pokusit ze donutit USA aby od svého kroku, tedy od uznání Jerusaléma jako Hlavního města Izraele ustoupily, ale hlavně zabránit, aby se k USA přidaly další země. 

Jedná se o první veto po nástupu nové administrace do Bílého domu a první veto po šesti letech a jak řekla Nikky Haley, americká velvyslankyně při OSN, USA z tohoto kroku nemají radost nicméně nikdo jím nebude vnucovat, kde mají umístit své velvyslanectví ( no country can tell the U.S. where to put its embassy)

http://www.foxnews.com/us/2017/12/18/us-vetoes-un-resolution-condemning-trumps-jerusalem-decision.html

Nikky Haley UN

Výsledek tedy je, že USA, jako jediné vetovaly návth rezoluce, která se hrubě vměšovala do práv nejen samotných Spojených států ale i do svrchovaného práva Izraele na seberealizaci a na rozhodnutí, které město zvolí to Hlavní.

 

Autor: Martin Braun | pondělí 18.12.2017 22:31 | karma článku: 27,05 | přečteno: 795x