Ovládne Polsko svatá inkvizice?

Bohužel, zdá se, že situace k tomu směřuje a církev se dostává k moci měrou, která už je za hranicí tolerance a hlavně zdravého rozumu.

Před chvíli ke mně dorazila děsivá informace, podle které byl zpěvák skupiny Behemoth Adam Darski, známý spíše jako Nergal odsouzen soudem ve Warszawě k pokutě 5000 USD za to, že na svém facebooku sdílel fotografii údajné matky údajného Ježíše Panny Marie. Fotografie ležela na zemi a Adam na ní stál.

Toto, podle rozsudku, ůdajně urazilo náboženské cítěni čtyř lidí, členů jakéhosi obskurního religiozního spolku a soud tedy Nergala odsoudil.

Nabízí se logická otázka, jak je možné urazit něčí skutečnou víru? Ale ještě dúležitější se zeptat se, jestli Polsko nezachází už příliš daleko za hranici svobody a prezentace umění. Behemoth a Nergal jsou satanistická metalová skupina. Zpívají v textech ne o květinkách na rozkvetlém poli nebo o vášnivých prvních polibcích milenců. Jejích texty reflektují život v jeho ne moc hezkých konturách, beznaděj, historické okolnosti a samozřejmě škodlivost církví. Už v minulosti došlo k problémům, kdy Nergal v Gdaňsku na koncertě roztrhal Bibli a kostel se mohl zbláznit. Tehdy, i když se to táhlo, vše dopadlo dobře.

Nyní ale vyslovil svůj osobní postoj na svém Facebooku a to už je jiná věc. Evidentně ti "postižení" jeho sociální síť navštívili dobrovolně, z cílem šmejdit a najít něco čím by uškodili.

Co bude dále? Jak moc poroste síla katolícké církve? Je to děsivé. Zákaz střídá zákaz a budoucnost nabírá tvarů, prozatím jen obrazných, hořících hranic. Vůbec nepochybuji že by řada kněží v této zemi ráda viděla opětovně hořet služebníky ďábla a čarodějnice.

 

Autor: Martin Braun | úterý 16.2.2021 21:23 | karma článku: 19,50 | přečteno: 943x