Nové informace z pásma Gazy

Situace kolem vývoje v pásmu Gazy a kolem dopadu na Izrael se mění každou hodinou a v posledních dnech došlo z palestinské strany k nové eskalaci napětí poté, co na území Izraele dopadly rakety, vypálené právě z Gazy

Za posledních, necelých 48 hodin byl Izrael ostřelován více než stovkou raket, které na jeho území vypálil Hamas. Odpověď sice nebyla blesková, nicméně úder IDF byl a je razantní, v podobě leteckých útoků na vojenské cíle Hamasu v Gaze, které jsou systematicky likvidovány. V tuto chvíli, tedy 3:30 SEČ je napjatý klid zbraní. Jak se ale bude situace vyvíjet v následujících hodinách se nikdo neodváží předpovědět.

Je třeba si položit otázku, jaká je vlastně strategie Hamasu, když musí moc dobře vědět, že každý podobný útok povede k nemilosrdné odvetě. Proč tedy ohrožují životy  svých obyvatel? Odpověď poskytl v rozhovoru pro I24 News bývalý palestinský ministr Ashraf Al Ajrami.

Ve zkrátce tedy řekl, že poprvé od roku 2007 dochází na území Gazy k masívním protestům proti vládě Hamasu. Lidé se bouří proti tragickým životním podmínkám, ve kterých žijí, přestože ze zahraničí zde putují stovky milionů dolarů a tuny charitativní pomoci. Jenže to všechno si rozdělují vedoucí představitelé Hamasu a ekonomika Gazy rapidně upadá. Proto se Hamas snaží nějakým způsobem vyvolat konflikt s Izraelem, v nadějí že tento konflikt otupí protesty proti jeho vládě a postaví obyvatelstvo znovu proti nepříteli číslo jedna, tedy proti Izraeli.

S touto verzí souhlasí další s diskutujících, Alon Eviatar, izraelský expert pro palestinské záležitosti. Ovšem současně dodává, že je to plán velice riskantní, protože představa jakéhosi omezeného konfliktu s Izraelem dnes, tedy v době krátce před volbami je velmi naivní. Naopak hrozí, že Izrael použije veškerou maximálně možnou sílu k tomu aby Hamas zastavil jednou provždy.

Hamas se tak ocitá ve velice nepříjemné situaci. Za poslední týden bylo v Gaze zatčeno několik tisícovek obyvatel, protestujících proti jeho politice. Řada z nich zmizela a jejích osud není znám. Hamas je také velice silně kritizován z Egypta, což není novinka ale ta kritika sílí. Situace je prostě neudržitelná a neudržitelná je rovněž konstrukce - vinit ze všeho Izrael. Zvláště pak v okamžiku, kdy je zřetelná jeho velká trpělivost. Vždyť každá jiná země, byl už dávno agresora podobného Hamasu smetla z povrchu země. Jenže Izrael si je dobře vědom své nedobré situace ve vztahu k mezinárodním společenstvím. OSN a jeho pod orgány vítají každou příležitost aby mohly Izrael kritizovat a odsoudit. A když takovou příležitost nemají, tak si jí prostě vymyslí, jako v případě údajně mírových protestů na hranicích Izraele a Gazy.

Jak se tedy bude situace vyvíjet dále? Jasné je pouze jedno. Pro Izrael není možný žádný ústup. Pokud bude Hamas pokračovat v provokacích, pak zbývá jediné řešení a tím je plný vojenský zásah v pásmu Gazy.  Další hry na kočkovanou nemají žádný smysl a vedení země to moc dobře ví. Je tu ještě jeden faktor, který tomuto zásahu je příznivě nakloněn. Jak jsem napsal výše, už i ostatní arabské země, v čele s Egyptem, mají Hamasu plné zuby. Prakticky se staly jeho rukojmím a to se jím pochopitelně nelíbí. Takže riziko, že by došlo k otevřené konfrontaci mezi Izraelem a arabskými zeměmi, se kterými udržuje dobré vztahy není v současné době drasticky velké. Likvidace Hamasu by navíc mohla přinést i uvolnění napětí v regionu a umožnila by výraznější pomoc trpícím obyvatelům Gazy. 

 

Autor: Martin Braun | středa 27.3.2019 3:51 | karma článku: 30,28 | přečteno: 770x