Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kolem světa za kulturou - Řecko

Už jsou naštěstí pryč doby, kdy před cestou do této nádherné země, bylo nutno absolvovat typické a nejisté cestovatelské bolševické kolečko typu - výjezdní doložka, devizový příslib, souhlas ROH, SSM, BSP a hajzlbáby na UV KSČ 

Dnes si stačí koupit letenku nebo jízdenku na autobus a jedete. Jenže je mnoho turistů, kteří si dovolenou představují tak, že se prostě vyvalí jako vorvaň na pláž a se slovy "Máňo vzbuď mně za 14 dní" tam svou dovolenou promrhají. Ale jo, když se jím to líbí, proč ne. Já to mám jinak. Kdekoliv cestuji, a já cestuji rád a v rámci možností hodně, snažím se o dané zemi zjistit co nejvíce a hlavně prozkoumat, jakou muziku tam poslouchají, co tam pijí a jedí a tak kolem a dokola.

S Řeckem, i když nebylo snadné se tam dostat, jsme se v Československu mohli seznámit jednak díky rozsáhlé komunitě ale hlavně díky skvělým muzikantům, které tato komunita poskytla.

Pamatujete?

Tou dobou už jsem měl za sebou poslech alba Deep Purple in Rock a pomalu se ve mně probouzel rocker, nicméně tyhle dvě krásky a jejích hudba a atmosféra jejích písniček, to mně doslova bralo za herznu, jak by se řeklo v městě kde Martha a Tena působily, tedy v Brně.

Ostrava kde jsem žil byla otravné, smradlavé a smutné město. Nicméně jednou za rok se proměnila a na Černé louce se konal den horníků a hutníků. No a protože horníci, ti měli i u komunistů navrch, tak se v přilehlém amfiteátru konaly v rámci toho dne, který trval celý víkend, dosti zajímavé koncerty. Hodně kapel z Polska. SBB, Krzak, Czeslaw Niemen... ale hlavně jsem tam poznal pravou echt řeckou rockovou kapelu Atheny Statise Prusalise. Že to byl fanatický komunista jsem netušil ale obávám se, že i kdyby ano, tak ten nářez co rozpoutali, no asi bych mu upsal nějaké mínusové body.

No já vím, ono to z toho videa nevypadá, nicméně pokud jsou tu pamětníci, co jejích vystoupení na Černé louce nebo v Porubě viděli, dají mi za pravdu, že naživo to bylo docela "maso" - na tu dobu samozřejmě. A mimochodem, konkrétně tento text umím zazpívat dodnes zpaměti. Tou dobou jsem už o Řecku snil a když jsem musel do nemocnice, koupila mi maminka na mé přání řecké báje a legendy. 

Za nějaký čas jsme šli s bráchou na hokej a cestou zaskočili k jednomu diskžokejovi u kterého si brácha objednal řeckého slaďouše Demise Roussose. Jak jsem napsal výše, tou dobou už moje srdce bušilo velice rockově a tak jsem tu desku bral do rukou štítivě, snad jen zvědav, co se o tom člověku dozvím. A hle, byla tam poznámka že někdy koncem 60. let hrál v rockové formaci Aphrodite Child. Optal jsem se tedy dýdžeje a on tu desku vytáhl z police. No jo, měl příbuzné v Německu a ti jej dostatečně zásobili. A tak jsem prvně slyšel tento klenot:

Ještě dnes s bráchou vzpomínáme na to, jak oba, on i dýdžej nevěřícně hleděli, jak tam sedím s vytřeštěnýma očima, pusou dokořán, skoro bez dechu. Ta skladba se nedá slovy popsat, stejně jako se nedá popsat hlas Demise. Tu desku jsem pak dostal k narozeninám o pár týdnů později a radostí jsem se rozbrečel. Jo, jsem prostě hudební maniak. Když se mi něco líbí. A řecká hudba se mi líbí moc.  Je v ní slunce, radost, tanec. I tam kde byste to nečekali. Jen si poslechněte:

Evangelos Odysseas Papathanassiou - neboli zkrátka Vangelis. Když si dáte na uši sluchátka tak cítíte všechny vůně Řecka a vnímáte všechny jeho chutě. Ovívá vás vánek a z Olympu na vás hledí Bohové a uznale pokyvují hlavou, že dokážete ocenit tvorbu jejích dětí.

Jenže nejen hudbou je živ člověk a tak je čas se najíst. Řecké jídlo? To je mana nebeská. Ovoce, zelenina, maso, ryby. Co chcete. Vše se na vás směje a chutě jsou rozmanité a náramné.

To vše pak zapijete dobrým červeným vínem, nebo si dáte Metaxu nebo Ouzo, a plní energie můžete jít třeba tancovat. Zkusili jste někdy tohle?

Já to jednou zkusil. Zamotal jsem si nohy jako vánočku. Manželka se chechtala, mrcha jedna, a nepřestala dokud jsem jí neslíbil jakýsi řetízek. Ty tance jsou ale nakažlivé a věřte, že Řekové vás jen tak sedět nenechají. A nebudou se vám smát jako manželky. Oni mají prostě radost, když vidí že si to užíváte. Ony ty nohy vám budou samy poskakovat. I vsedě.

Řecko je země, kde si užije každý. I ten co celou dovolenou proleží na pláži, ten kdo má rád památky a historii, milovník dobrého jídla a pití a také - a na to nesmím zapomenout rocker. Metalista. Kromě toho všeho co jsem vyjmenoval, dalo Řecko nám rockerům a metalistům opravdový klenot. Kapelu Rotting Christ. A jestli čekáte nějakou satanistickou zběsilost, tak jste na omylu. V té hudbě je hodně z toho, co jsem popsal výše. 

Při poslechu této skladby, která je poctou obětem masakru ve Smyrně, vám určitě bude běhat mráz po zádech:

I to je historie. Smutná, tragická, že které bychom si měli vzít příklad a nedovolit, aby jí jeden takový mohl zamlčet.

Ale zpět k Rotting Christ. Na novém albu je i zhudebněná báseň Edgara Alana Poea - Raven/ Havran/.

A závěr tohoto mého dnešního hudebně cestovatelského snažení věnuji tomu, čím jsem začal. Aphrodite child a jejích Four Horsemen ale v neskutečném a geniálním podání právě Rotting Christ.

Já moc nejsem příznivcem předělávek.  Ale v tomto případě si myslím, že se podařilo obléci do nového hávu a ozdobit klasiku naprosto dokonale.

V Řecku jsem byl několikrát. Vždy jsem byl nadšený a vím že vždy budu. A protože prázdniny budou co nevidět, tak Řecko je mé doporučení pro ty, co stále váhají. Kašlete na Emiráty. Ani pivo si tam nedáte a ani víno. Řecko, to je ta správná volba.

Autor: Martin Braun | středa 6.3.2019 4:34 | karma článku: 11,18 | přečteno: 292x
  • Další články autora

Martin Braun

Jak vnímat nejnovější vývoj kolem presidenta Zemana?

Je mi jasné, že jako odpůrci vašeho presidenta, mi následující řádky asi řada lidí věřit nebude, nicméně to co chci napsat, myslím naprosto vážně, bez ironie.

6.11.2021 v 9:35 | Karma: 19,76 | Přečteno: 1049x | Diskuse| Politika

Martin Braun

Jak to vlastně je s těmi kontrolami bezinfekčnosti?

Už od pondělí běhají po restauracích, barech, hospůdkách... ale i kinech a divadlech skupinky z hygieny, doprovázené policisty, aby nás chránili a současně znechutili to málo, co nám ještě zůstalo. Kulturu a jídlo ( a chlast)

5.11.2021 v 16:00 | Karma: 17,89 | Přečteno: 1093x | Diskuse| Politika

Martin Braun

Izrael musí zaútočit na Irán, pokud do konce roku nedojde k nukleární dohodě

To jsou slova, která řekl Tzachi Hanegbi, člen Knessetu za Likud a dodal, že pokud se vláda k takovémuto kroku odhodlá, bude mít plnou podporu jeho strany.

31.10.2021 v 12:56 | Karma: 23,44 | Přečteno: 620x | Diskuse| Politika

Martin Braun

Už jen pár hodin a covid 19 bude minulostí. Alespoň v Česku, nebo Čechii.

Nevěříte? Já také ne, ale naznačoval to všeználek Vojtěch. A jeho ministerstvo. A vláda, která momentálně dlí krůček od propadliště dějin.

30.10.2021 v 11:01 | Karma: 29,08 | Přečteno: 1241x | Diskuse| Politika

Martin Braun

Milostivé léto - odporný podfuk na občany

Nebudeme se bavit o těch sociálně slabých, kteří si za své problémy mohou sami a nejsou ochotní svůj život vzít do svých vlastních rukou a jen natahují dlaň,

28.10.2021 v 10:50 | Karma: 18,23 | Přečteno: 856x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Z Kolumbie pašoval tašku plnou kokainu, v Praze na letišti ho zadrželi celníci

2. května 2024  10:32

Na konci minulého týdne zadrželi celníci na pražském Letišti Václava Havla cizince, který měl ve...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 48 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23,  aktualizováno  10:28

Nejméně 48 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20,  aktualizováno  10:24

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

  • Počet článků 486
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2626x
http://www.zemancountdown.cz/

Lépe být mrtvý, než rudý.

AM YISRAEL CHAI

ARALLU Akbar

martinbraun@centrum.cz

Sionista - Islamofob - Antikomunista

Bohabojný židovský Antikrist

 

Jsem přítelem Izraele a jeho politiky. Jsem příznivcem židovského odboje, který přispěl k vzniku státu Izrael. Mým vzorem je Avraham Stern, brutálně zavražděný Brity. Ctím památku osvobozeneckých hnutí Haganah, Irgun a Lehi, které se zbraní v ruce bojovaly za svobodu, nezávislost a za vznik židovského státu na historických židovských územích.

Všechny současné i budoucí fotografie jsou zveřejněny s laskavým souhlasem Dory Bar Or, 

All current and future photographs are published with kind permission Dory Bar Or, from his Instagram account

 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy