Kdo to jsou ti samozvanci?

Pamětníci si možná vzpomenou na, svého času hodně populární, článek Samozvanci a Ztroskotanci. Vyšel v Rudém právu, v dobách asi pro politologa Kamila Švece velmi přitažlivých.

Jinak si totiž neumím vysvětlit, proč část onoho notoricky známého nadpisu, použil ve svém elaborátu o premiéru Sobotkovi, více zde.

Pana Sobotku chválí a pěstičkou hrozí směrem k Hradu, za to že si jeho majordomus dovolil, postavit se na demonstraci po boku samozvanců. Myšleno tím pochopitelně pana Martina Konvičky. Osobně mi naskakuje husí kůže z takovýchto projevů a článků. Smrdí to kolem nich zatuchlinou po bolševikovi. Steskem po časech, kdy kdejaký pisálek a rádoby politolog, vztyčeným nebo sklopeným palcem, mohl rozhodovat o osudu druhých lidí.

Pane Šveci, pokud to nevíte, demokracie a demokratická společnost je o samozvancích. Je o tom, že lidé sami rozhodnou, chtějí li být součástí politické scény a ostatní lidé, také sami, rozhodnou, budou li ochotní toho či onoho volit. To je demokracie. Nikoliv to, že se někdo rozhodne určovat koho volit a koho ne.

President Zeman byl zvolen  lidem této země do funkce presidenta republiky. Sice to nebyl můj kandidát a mám k panu Zemanovi tisíce výhrad a možná i více, přesto musím respektovat vůli většiny. To je demokracie, pane Šveci, pokud vás to na UK neučili.

Martin Konvička zase dokázal oslovit nemalou část společnosti. Přestože i k němu a jeho společnostem mám své výhrady, musím respektovat, že to co říká má svou logiku a hlavně, že to oslovuje ne desítky ale tisíce lidí. To je také demokracie, pane Šveci.

Naproti tomu, ten kterému tak hlasitě tleskáte, na rozdíl od výše zmíněných, zažívá prudký pokles popularity. Jeho projevy vyvolávají spíše zlost a údiv. Jak je možné, že premiér země říká, že nejsme v přímém ohrožení, že nám teroristické útoky přímo nehrozí, ale o pár dní později se svým typickým úsměvem oznamuje, že teroristé si špacírují Českem jako na kolonádě?

Nevěřím takovému premiérovi.

Pan Švec zatleskal panu Sobotkovi. Já jen doufám a přál bych to celé zemi, aby se ten potlesk nezměnil v ponížený úklon před těmi, kteří dnes šíří ve světe zlo a smrt.

Autor: Martin Braun | pátek 20.11.2015 18:04 | karma článku: 40,83 | přečteno: 1926x