K hokejovým událostem v Prostějově

Nebývá u mně zvykem psát o sportu. Kromě ženského tenisu se o něj ani moc nezajímám, ale jako lokální patriot samozřejmě fandím hokejistům Vítkovic. To jinak nejde.

Včera hráli v Prostějově přátelský zápas a já bych rád zdůraznil ono slovo přátelský. Pod tím pojmem si představuji, že půjde spíše o ladění formy, o přípravu a rozhodně to tak bude chápáno i obecenstvem. 

No obecenstvo v Prostějově má asi jiný názor protože to, k čemu došlo v závěru zápasu přesahuje hranice nejen slušnosti ale také sportovního gentlemanství.

On celý ten zápas byl díky neschopnosti rozhodčích, kteří v jeden okamžik nadržovali jednomu a pak zase druhému týmu, dost vyhrocený. Pak ale přišel závěr, kdy domácí tým odvolal za stavu 2:3 brankáře a Vítkovický Dominik Lakatoš vstřelil čtvrtou branku. V tu chvíli obecenstvo doslova zdivočelo a na autora golu se snesly hrubé urážky včetně skandování "Cigán, Cigán" Informace hovoří i o pohárech s pivem, které diváci házeli na střídačku Vítkovic.

Za této situace se Vítkovický tým rozhodl opustit led a v zápase nepokračovat. O celé situaci pak klub informoval na svém facebooku a já byl šokován některými komentáři, například :

Nebyl jsem tam a nevím co se vlastně stalo. Ale jedno je jisté, jestli že se budeme chovat jako sluníčka a ne jako hokejisti, tak to se na to raději vykašleme a můžeme jít pod vedením našeho GM demonstrovat za životní prostředí. Není přece možné, aby extraligové borce rozhodlo domácí publikum, ať už skandovali cokoliv.

Stejně tak mně zarazila reakce z Prostějova, kdy namísto aby odsoudili rasistické skandování na adresu Dominika Lakatoše, snažili se vinu svalit na něj a na údajné jeho provokace. Jen dodávám, že hlavním problémem nebylo jen skandování Cigán, Cigán ale nadávky, které toto skandování provázely.

Tak nevím kam spěje sport. Jestli je opravdu nutné takto hrotit vcelku bezvýznamný zápas, který měl skončit například společnou cestou do hospody. Protože tak se to po přátelsku dělá. Tady ale jednoznačně sport i hokej prohráli a zvítězilo tupé a debilní hulvátství.

 

Autor: Martin Braun | sobota 31.8.2019 5:08 | karma článku: 39,13 | přečteno: 9277x