Ještě k tragedii v Bohumíně

Na pozadí článku v jakémsi serveru, který zřejmě funguje z Ostravy, za což se osobně velice stydím. Vlastně to bude jen takové krátké srovnání

Jak jistě všichni víte, došlo před nedávnem k podobné tragédii s obětmi na životech v Libanonu v Bejrútu.

A jak jistě mnozí z vás vědí, vztahy mezi Izraelem a Libanonem nejsou nejlepší a díky teroristické organizaci Hezballah, je Izrael fakticky s Libanonem ve válce. To sebou pochopitelně nese jistá napětí i v mezilidských vztazích. Přesto, jen několik málo hodin po výbuchu v Bejrútu, začaly do Libanonu z Izraele přicházet výrazy soustrasti a nabídky pomoci. Prakticky neexistuje, až na nepodstatné výjimky v Izraeli člověk, který by si z této tragédie dělal legraci, či jí dokonce vítal.

V České republice, na Moravě, došlo k obrovské tragedii, když žhář zapálil byt a v důsledku toho zahynulo 11 lidí, včetně malých dětí. Chci věřit a věřím, že počet těch kterými tato tragédie otřásla je mnohonásobně větší nežli těch. kteří si nad ní mnou ruce či jí dokonce přímo vítají. Přesto, když si prohlédneme diskuse k tématu, vidíme že jsou zapleveleny hnojem, slizem lidské nenávisti. Dokonce vznikl článek, při jehož čtení mi doslova běhal mráz po zádech a bylo to, jako bych četl Der Stürmer a ne server mající v názvu vlast a vlastenectví. Server jehož celou URL , idnes uvedla, k mému šoku, a stejně šokován jsem byl při čtení diskuse pod idnesovskou reakcí na onen rasistický výtvor.

Takže srovnávám :  Obyvatelé země, které mají neblahé zkušenosti s teroristickými útoky z Libanonu, kteří jsou v Libanonu označování jako zvěř, opice, psi, zabijáci - bez nejmenšího zaváhání prakticky okamžitě nabízejí pomoc a vyslovují účast

V České republice se aktivně řeší, jestli oběti byli Romové, a vyznívá to a je to i naznačováno, že pokud ano, tak je ona tragedie vlastně marginální a ozývají se námitky proti finanční podpoře pozůstalým. Aby jako nebyla moc velká.

Není mým úmyslem moralizovat. Jen se zamýšlím, jak hluboce musí člověk klesnout, aby hlavní otázkou bylo " byl to Rom"? A pokud je odpověď kladná, tak co? Máme mávnout rukou? Tak jako to udělali mnozí v počátcích války, když říkali, že Hitler jde přeci jen po Židech a Cikánech? 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Braun | pondělí 10.8.2020 6:20 | karma článku: 29,75 | přečteno: 1896x