Jak to vlastně je s těmi kontrolami bezinfekčnosti?

Už od pondělí běhají po restauracích, barech, hospůdkách... ale i kinech a divadlech skupinky z hygieny, doprovázené policisty, aby nás chránili a současně znechutili to málo, co nám ještě zůstalo. Kulturu a jídlo ( a chlast)

Pan Cilich k tomu napsal hrdinný epos, jak toužil nastavit svou hruď ale jeho oběť nebyla akceptována. V diskusi pod blogem se rozhořela diskuse, jak už to u takovýchto témat bývá, váhy se překláněly jednou na tu stranu podruhé na onu.

Jeden názor ale vyčníval a protože jeho autor, žijící zřejmě v pocitu nedostižné dokonalosti, nedokázal uznat omyl, pokusím se o nedokonalou osvětu já zde.

Není pravdivý, bohužel často šířený, názor, že doklad o bezinfekčnosti musí být v podobě aplikace v mobilu. Slyšel jsem tuto pitomost už z mnoha stran ale faktem je, že dokladem je průkaz o očkování anebo kopie certifikátu. Případně může postačit i email, na který takovýto certifikát v příloze očkovaným příjde.

Rovněž není pravdou, že QR kod, který tyto doklady mají, obsahuje citlivé údaje a tyto může vidět a tedy i zneužít každý hostinský, respektive kdokoliv.  Jednak, ve chvíli kdy vstoupíte do restaurace či se už usadíte, jedinou kontrolou je nahlédnutí do dokladu který předložíte. Ani číšník, ani hospodský nemají čtečku a nejsou ani oprávnění takovou důkladnou kontrolu provádět. Kdyby i k tomu došlo a někdo byl vlastníkem patřičného scanneru, citlivé údaje jsou jistě blokovány a nejsou viditelné bez oprávněného přístupu.

K tomu mají právo jen pověřené osoby a ani ty to nedělají vždy, což jsem zažil osobně včera, kdy stačilo pouze nahlédnutí.

Osobně tyto kontroly považuji za osinu v zadku. Vláda prostě opětovně vaří z vody a výsledek bude znovu nulový.Jen se zvýši počet sportovců v národním sportovním odvětví - tedy v udávání. Jestli se tím sníží počet nakažených, je více nežli sporné. 

Pro očkované jsou nová nařízení jen minimální zátěží. Neočkovaní mohou vinit z blbosti sami sebe, tedy pokud k odmítnutí nemají vážný důvod. Trpí pouze majitelé restaurací a trochu je mi líto návštěvníků a majitelů kin a divadel. Pokud se nepletu, tak kontroly mohou klidně v půli představení nechat rozsvítit a kontrolovat přítomné. Je to sice známka barbarství ale barbarů se tu urodilo za poslední dobu hodně.

Nezbývá tedy, nežli doufat v rozumnější přístup nového kabinetu. A hlavně používat zdravý rozum a nestavět se na zadní tehdy, když to nemá logiku.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Braun | pátek 5.11.2021 16:00 | karma článku: 17,89 | přečteno: 1093x