Izrael musí zaútočit na Irán, pokud do konce roku nedojde k nukleární dohodě

To jsou slova, která řekl Tzachi Hanegbi, člen Knessetu za Likud a dodal, že pokud se vláda k takovémuto kroku odhodlá, bude mít plnou podporu jeho strany.

Irán je obrovskou hrozbou a pokud nedojde do konce tohoto roku k dohodě se světovými mocnostmi o omezení jeho jaderného programu, Izrael by měl přistoupit k útoku na jaderná zařízení islámského státu, řekl Hanegbi a dodal, že svět se ocitl na existenční křižovatce. 

Tento projev přichází v okamžiku, kdy americký president Biden a EU vyjádřují rostoucí obavy z kroků Iránu a probíhá diskuse o tom, jak postupovat v případě, že Irán odmítne zasednout k jednacímu stolu.

Írán, který ve Vídni zastavil nepřímá jednání se Spojenými státy o vzájemném návratu k jaderné dohodě z roku 2015, známé jako JCPOA, minulý týden uvedl, že jednání obnoví do konce listopadu. Poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan odpověděl, že USA se stále snaží zjistit, zda to Írán s vyjednáváním myslí vážně.

Po sobotním setkání v Římě se Biden, francouzský prezident Emmanuel Macron, německá kancléřka Angela Merkelová a britský premiér Boris Johnson shodli, že pokračující íránský jaderný výzkum a překážky v práci MAAE ohrozí možnost návratu k JCPOA.

Přibližně ve stejnou dobu doprovázely izraelské stíhačky F-15 americký těžký bombardér regionem, cestou do Perského zálivu, jako hrozba pro Írán.

Doprovodná mise přišla v době, kdy izraelští a američtí představitelé stále více hrozí, že zakročí proti jadernému programu Teheránu.

Začátkem tohoto roku náčelník generálního štábu IDF Aviv Kohavi oznámil, že pověřil armádu, aby začala připravovat nové útočné plány pro vojenskou operaci, a nedávno vláda údajně vyčlenila miliardy šekelů, aby byly tyto plány životaschopné.

Doufejme tedy, že nedojde k dalšímu ostudnému podpisu, jaký udělaly USA pod vedením Obamy, který nedospěl k omezení jaderné hrozby ale naopak, k jejímu znásobení.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Braun | neděle 31.10.2021 12:56 | karma článku: 23,44 | přečteno: 620x