Eurovize : Vyhrál Izrael, navzdory hloupé islandské provokaci

Tak blázinec kolem festivalu Eurovize je na rok zase za námi a můžeme doufat, že rádia se opět vrátí k alespoň trochu hudebně poslouchatelné produkci. I když, ne vše co v Tel Avivu znělo bylo tak špatné.

Na Grand Finale jsem se podíval. Přemohla mně zvědavost, jak se pořadatelé zhostí nesnadného úkolu. Festival Eurovize totiž už dlouho není o hudbě ale hlavně o světlech, záblescích a velké bombastické show. 

A bylo tomu tak i v Tel Avivu a musím konstatovat, že pořadatelé zvládli vše naprosto bezchybně. Tak bezchybně, že Roger Waters musel vzteky prskat. Dobře mu tak. A na dokonalosti nic nezměnila ani zbytečná provokace tajtrlíků z Islandu, kteří při závěrečném hodnocení rozvinuli vlajku Palestiny. Asi jím nikdo neřekl, že kdyby byl Izrael opravdu rasistickým, apartheidem a vším z čeho je obviňován, dorazil by pravděpodobně do Reykyaviku jen kondolenční dopis,  že měli nehodu a nikdo nepřežil. Protože je ale Izrael zemí svobodnou a demokratickou, vyvolala tato hloupá provokační akce jen posměšné pohledy a mírně rozhozené moderátory.

K samotné hudební úrovni toho jako rocker moc napsat nemohu. Jen že jsem měl několik favoritů, například Maltu. Albánii, Řecko. Zaujala mně velice zpěváčka ze Srbska a do rytmu jsem si podupával při Norském i Dánském songu a prozpěvoval jsem si i Španělský song.  Hodně mně oslovil zpěvál z Francie. Bohužel, nikdo z mých favoritů nevyhrál. Ale zoufalý z toho nejsem. S povděkem jsem kvitoval že nakonec utřel ten Švéd a že ani zástupci Česka také nijak nezazářili. No nezlobte se , ale byla to hrůza. Ovšem jsem rocker, tak se mi nedivte.

Ona vůbec historie Eurovize není mým štamprletem koňaku. Před léty mně zaujala Lena z Německa. Dokonce vyhrála:

Tuším že ve stejném ročníku se zůčastnila i Sefura z Azerbajdžánu se svou baladou:

A pochopitelně že nemohu zapomenout na vítěze z Finska, kapelu Lordi. Jejích vítězný song sice byl takový nemastný neslaný ovšem tohle video rozproudí dozajista krev :

Jinak mně ovšem hudebně tento festival totálně míjí. A kdo byl mým letošním favoritem? Jak jsem napsal, těžko volit. 

Španělský reprezentant nabídl letní pohodu:

Moje zvukovody rozhodně neurazili zástupci Norska:

Leonora z Dánska se mi bude dobře poslouchat v autě. Trocha nostalgie:

Naprostým vítězem tohoto ročníku Eurovize se ale pro mně stali pořadatelé v Izraeli a všichni účinkující, až na jednu výjimku, kteří pochopili, že hudba je tím, co by lidi mělo spojovat. A přinášet jím radost. 

 

Autor: Martin Braun | neděle 19.5.2019 2:05 | karma článku: 37,14 | přečteno: 4481x