Dopis osobností proti hromadnému blbnutí

Osobnosti světové kultury a vědy, chtělo by se říct skutečné celebrity vytvořily dopis, ve kterém se zabývají současné módě, nazývané mazáním kultury a která je ve své podstatě lynčem za nepohodlné názory

Jsme toho svědky téměř každý den. Upravují se filmy, mění se názvy potravin, obrázky na obalech ale kromě těchto komických snah být in, dochází i k mnoha tragickým zásahům do lidských životů. Z práce a pozic jsou vyhazování lidé jen proto, že vyslovili kritický názor, fanouškům je zakazován vstup na stadiony, lidé jsou dehonestování, protože odmítají, stát se součástí novodobé inkvizice. Jedním z nejlepších příkladů je případ spisovatelky J.K. Rowling, která jen proto, že odmítla hloupou teorii o mnoha pohlavích, stala se terčem útoků i ze strany bývalých příznivců. Přitom neřekla nic urážlivého a nikoho nediskriminovala. Jen nazvala věci pravými jmény. Podobně bych mohl jmenovat například Kevina Spaceyho, herce, který se dostal do klatby jen na základě jakéhosi obvinění, dosud neprokázaného a soudem nepotvrzeného. Přesto se filmy s ním přetáčejí a jeden televizní  seriál s ním v hlavní roli snad dokonce skončil. A mohl byl jmenovat i Mel Gibsona, jenž rozhodně není svatoušek a za své některé výrazy by zasloužil pár facek, nicméně namísto toho je likvidován profesně, což vzhledem k tomu, že se jedná o dobrého herce, považuji za nesmysl.

Autoři dopisu o kterém píši a který je možné si zde přečíst nehovoří o konkrétních případech ale o obecné rostoucí hrozbě umlčování za nepohodlné názory.

A že jejích obavy nejsou plané, to dokládá i reakce, bouře která se strhla po zveřejnění, kdy někteří signatáři nakonec svůj podpis odvolali, s odůvodněním, že netušili kdo tento dokument nakonec podepíše. Tím ale jasně dali najevo, že oprávněnost vzniku tohoto dopisu je nezpochybnitelná. A smutné je, že se tím postavili na stranu těch, kteří chtějí lynčovat jen pro jméno nebo názor.

Jsem rád že tento dopis vznikl a jsem rád že tolik významných - skutečných celebrit, jej podepsalo a stojí si za ním.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/toto-neni-liberalni-spolecnost-volaji-americti-umelci-a-nejen-bili-muzi-111788#seq_no=1&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_req_id=tSAkDNhzd3D-202007081416&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=

 

https://harpers.org/a-letter-on-justice-and-open-debate/

 

A dnešní video bude z dílny skvělých dvojčat, Hodgetwins

 

Autor: Martin Braun | středa 8.7.2020 16:22 | karma článku: 43,49 | přečteno: 6148x