Doník Trump válečníkem?

Kam mi až paměť sahá, jsou jen dva případy, kdy byla slova kandidáta na presidenta USA, Donalda Trumpa blízká mému smýšlení. Otázkou ovšem zůstává, zda on je ochoten a hlavně schopen svým slovům dostát.

Hned po vstupu do boje o presidentský úřad, Trump prohlásil, že během jeho prvního dne v úřadu rozhodne o přesunutí velvyslanectví USA do jediného a nedělitelného hlavního města Izraele, do Jerusaléma. Ptal jsem se přátel a známých, zda má president takovou pravomoc, nikdo neví, nicméně všichni se shodli, že má určitě dostatečnou sílu to v kongresu a senátu prosadit. Ovšem jak šly dny a týdny a měsíce, ostří Trumpova meče se stávalo tupějším a nyní dokonce hovoří o tom, že je připraven jaksi zprostředkovat mírové rozhovory mezi Izraelem a Palestinou. Takových pokusů tu ovšem už bylo. Zrovna nedávno, jakýsi Zaorálek, nevím jestli jej znáte, natřásal rameny a nabízel zprostředkování rozhovorů mezi Abbasem a Netanyahuem. Ten v návaznosti na to, zrušil všechny své plány na následující týden a oznámil, že bude čekat na Abbasuv telefon a bude připraven k setkání. Bohužel, asi Abbasovi došel kredit, takže zase nic. No a stejné to bude i s Trumpem, nicméně jeho výkřiky o dohodách a mírových jednáních svědčí o tom, že ani to stěhování velvyslanectví, nebude zrovna moc žhavým uhlíkem. Ono by to Palestínce asi hodně rozzlobilo.

To tedy byl první případ, kdy jsem souhlasil s Trumpovou původní myšlenou. No a včera ráno, během rozhovoru pro rozhlasovou stanici v Indianě, Donald řekl něco, co se mi taky líbilo. Referoval o tom i idnes zde. Jenže je to takové dosti odbyté, takže přináším celý rozhovor k tématu:

" Je to otřesné, sledoval jsem, jak hluboko jsme klesli, když si s námi mohou takto hrát. Takovýto incident ukazuje na naprostý nedostatek respektu k USA i k samotnému Obamovi. V takovýchto případech je nutné se vždy okamžitě snažit vše řešit diplomaticky. Ovšem když to nejde, tak to nejde. V určité chvíli, když se ten hajzl přiblíží, tak prostě musíte střílet. Bohužel "

Zlatá slova, chtělo by se napsat. Ano, v tomto bodě má Donald Trump naprostou pravdu. Jen s tím rozdílem, že v případě těchto leteckých konfliktů, je na diplomacii pouze několik málo vteřin. A to že k podobným provokacím dochází je známkou, že Putin prostě nemá žádný respekt. On ví, že k žádné protiakci nedojde. Alespoň tedy ne ze strany USA nebo zemí NATO. A proto si troufá a bude si troufat i nadále, pokud mu příští president USA jasně neukáže, kde jsou hranice. Je to válečná hra, jak napsal jeden můj známý,. jenže současně je to hra s lidskými životy a to nejen s těmi, kteří sedí v kokpitech ale také se životy milionů lidí. A vina padá jednoznačně na stranu ruského vedení.

Ovšem znovu je nutné se zeptat, je Donald Trump tím presidentem, který bude tou silnou pěstí? Já jsem si jistý, že nikoliv. Nejnovější projev je jen dalším z jeho řečnických manévrů a v okamžiku kdy usedne do oválné pracovny, na něj rychlostí ruské stíhačky zapomene.

https://www.teletrader.com/trump-shoot-russian-jets-over-u-s-aircraft-if-diplomacy-fails/news/details/34339320

Autor: Martin Braun | úterý 3.5.2016 8:30 | karma článku: 16,01 | přečteno: 452x