Čistá ruská duše

Jak hudební videa rozdmýchala bouřlivou diskusi.  Bohužel nikoliv o hudbě samotné ale o politice, národě, historii a blbostech. Takže si i já přikápnu olejíčku do ohýnku

Častým mýtem, šířeným už od dob Gruzína Stalina, který se jmenoval Džugašvilli, i jeho předchůdce Lenina, který se pro změnu jmenoval Uljanov a mohl za říjnovou revoluci, která se konala v listopadu, jsou zkazky o rozervané ruské duši, o patosu, chandře, o zadumčívosti ruského člověka.  Vše je samozřejmě jinak. Ruská povaha není slovansky zasmušilá, a Rusové jsou lidé milující život a jeho radosti stejně jako my všichni v civilizovanějším světě. Tím civilizovanějším samozřejmě nechci nikoho urážet, nicméně pravdou je, že Rusko stále nemůže vybřednout z vlivu politiků, kteří se starají o moc a ne o obyvatelstvo. Ale to je politika a o té moc psát nechci. 

Takže ruská hudba? No vážená a ctěná paní Beata Krusic možná nebude souhlasit, ale Rusko, to nejsou jen klasici a rozervané duše básníků. To je i žhavá současnost. Někdy moooc žhavá.

No uznejte, že v tomhle podání je Kalinka prostě k sežrání. Čert vezmi Alexandrovce.

Když jsem požádal svou manželku / Ruska/ o radu co z tohoto žánru nabídnout pro svůj blog, nejprve si myslela že jsem se zbláznil ale pak na youtube naťukala další ukázku ruské živelnosti.

Je pravda že tohle opravdu k životu nepotřebuji. Ale holky jsou krásné, a hlavně je to ukázka, že Rusko žije a že ne každý "rusák" chrastí zbraněmi.  Já mám ale raději jiné tony a tak jsem zalovil a našel, přímo ze Sibiře:

No a když Rusko, hudba a Metal - není možno opomenout nejcennější vývozní artikl ruské rockové scény, kapelu Arkona. Na jejích hudbě možno nejvíce vidět, jak to ve skutečnosti je s tím ruským slovanstvím. 

Ale na chvíli se přeci jen zastavme u politiky. Jedna ruská skupina vyvolala skutečnou bouři. Takovou, že stala odpůrcům za mohutné šíření lží a pomluv o jakýchsi porno orgiích a podobně. Přitom se jedná jen o projev nesouhlasu s oficiální politikou a s děním v Rusku. Ty životní podmínky jsou totiž hodně vzdálené tomu, co tvrdí Kreml, nebo proruská média. 

Jak jsem napsal v úvodu, Rusko je dnes zemí v mnohém naprosto identickou, jako je Česko, nebo USA nebo kterákoliv jiná země na světě. Lidé, kteří tam žijí, mají své sny, své touhy a své radosti a to vše v umění dokáží skvěle vyjádřit. Rusko už dávno není Alla Pugačeva nebo Vesolyie Rebjata. I když tím nechci nějak snižovat fakt že tito umělci uměli. Jenže život se posunul dále a tak Rusko není ani Puškin nebo Dostojevskij. Ale chcete li klasiku a folklor, i ten v dnešním Rusku najdete. S radostí a v nearmádním provedení, kdy byste měli pocit že umělci zpod rubašek vytáhnou kalašnikovy:

Takže : Když se dnes bavíme o Rusku, je třeba si uvědomit, že mladí lidé se konečně mohou bavit, radovat a mohou vyjádřit všechny své emoce jakkoliv je jím libo. Pravda - občas jako v případě Pussy Riot skončí ve vězení, i to je ruská současnosti. Bohužel. Celkově ale ty okovy pomalu praskají a tak je čas se seznámit se skutečnou tváří této země. Bez patosu. Bez lítostivých vzpomínek na temné časy SSSR. 

Autor: Martin Braun | pondělí 4.3.2019 19:16 | karma článku: 25,23 | přečteno: 1063x