Bylo odstranění blogu Martina Konvičky moudrým krokem?

Mám podezření, že asi tímto svým článkem porušuju kodex, který se jen hemží různými zákazy. Přesto si myslím, že by administrace mohla udělat vyjímku a ponechat jej k veřejnému nahlédnutí na hlavní stránce.

Protože krok, kterým došlo k odstranění blogu Martina Konvičky nepovažuju za moudrý ale hlavně ani za šťastný. Proč?

Už jen z logiky věci. Ve zdůvodnění se uvádí, že pan Konvička svůj blog pojal jako PR. Čím jsou tedy jiným ostatní blogy? Každý bloger svým článkem vede jakousi PR. Dobrá tedy, administrace měla na mysli PR politickou. Vždy jsem si myslel, že toto je zakázáno v období voleb. Teď v takovémto období nejsme. Takže? Ale hlavně. Jak lze nazvat články Tomia Okamury,Petra Cvalína a Jana Cempera? Jak lze nazvat články pana Babiše, který je sice majitelem tohoto a dalších portálů ale mělo by snad platit pravidlo padni komu padni. A jak lze nazvat články dalších politických subjektů? To vše je PR. Jenže je to pouze a jen Martin Konvička, který dostal kopačky. 

Nikdo se tedy nemůže divit, že nejen příznivci pana Konvičky ale i skeptici, mezi které se řadím i já, a také řada jeho odpůrců cítí, že něco není v pořádku. Pan Konvička neporušil svým blogem kodex v tom smyslu, že by psal urážlivě. Všechny jeho články byly podloženy pevnými a těžko prolomitelnými argumenty. Ostatně, zákaz nedostal z důvodu nepřijatelnosti článku, ale protože jako politik, informoval o své politické činnosti a zde se dostáváme trochu do kolize se zdravým rozumem.

Pokud je tedy někdo politicky aktivní, má vůbec právo psát blog? Protože je li to osoba známá, pak každý jeho článek může být a bude vnímán jako PR. Pro takové případy má administrace ale institut soukromého blogu. Tedy proč bylo přistoupeno k likvidaci blogu pana Konvičky jako takové?

Přiznám se, že jsem z toho dost znechucen. A naprosto chápu ty, kteří hovoří o likvidaci svobodné a demokratické diskuse na tomto blogu. Z tohoto důvodu si myslím, že rozhodnutí administrátorů bylo velice nemoudré a neprofesionální. Byla to obrovská chyba, protože blog by měl být prostorem, kde mají mít šanci vyjádřit své postoje všichni. 

Prosím proto, aby administrace tohoto blogu, speciálně pan Patrik Banga jako šéf admin znovu zvážili svůj krok a revidovali jej tím, že panu Konvičkovi umožní jeho blog znovu aktivovat. Není to o souhlasu s jeho články. Je to o svobodě slova, která nemůže a nesmí být omezena dětinským konstatováním, že si dělal své PR.

A za sebe, se vší svou vrozenou neskromností prosím, abyste tento můj článek nestahovali. Reakce na něj bude podle mne zajímavým průzkumem toho, co si myslí čtenáři tohoto blogu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Braun | úterý 9.2.2016 17:38 | karma článku: 47,22 | přečteno: 5720x