7.5 let za znásilnění dítěte?

Je to jedna z informací, která v dnešní době mediálního boomu velice rychle zapadne a snad jen v diskusi přímo pod redakčním článkem se strhne mírná bouře. A i ta vyšumí a zájem opadne.

Soud v Českých Budějovicích odsoudil muže za anální znásilnění desetileté školačky k trestu odnětí svobody na 7.5 roku, ochranné léčbě a povinnosti zaplatit 300 000 za psychickou újmu. Podle redakčního článku idnes, který možno přečíst zde, je pro tento čin horní hranice 12 let. V odůvodnění rozsudku stojí, že polehčující okolností bylo kromě pachatelovy deviace i to že spolupracoval s policií, svého činu litoval a napsal omluvný dopis rodičům dívky. A také to, že dosud byl bezúhonný.

To mně dost šokovalo a s potěšením jsem uvítal, že žalobkyně se odvolala. 

Zločin a trest je často tématem diskusí a rozhořčených námitek či naopak souhlasného přitakávání. Z mého pohledu existují takové zločiny, na které není možno aplikovat žádné polehčující okolnosti. Takovými zločiny jsou především útoky na děti, a to nejen vraždy ale hlavně pohlavní zneužívání, znásilnění, únosy. Operovat v odůvodnění rozsudku tím, že pachatel napsal omluvný dopis, že žil dosud spořádaně, že svého činu litoval či že spolupracoval s policii, považují za známku zvrhlosti. Vlastně si ani neumím představit, jak taková spolupráce s policií měla vypadat, když jej chytili, měli veškeré důkazy a tudíž jakékoliv zapírání by pro pachatele nemělo cenu. Z tohoto důvodu tuto "spolupráci" vnímám jako ryze účelovou.

Jak jsem napsal v úvodu, je to zpráva, která brzy zanikne v záplavě jiných. Bohužel. Protože kolik podobně nesmyslných rozsudků bylo vyneseno? A koho ve skutečnosti opravdu zajímala budoucnost těchto dětí?

 

Autor: Martin Braun | úterý 15.10.2019 17:39 | karma článku: 40,64 | přečteno: 4162x