O kupování poslušnosti

Na začátku října přišli brněnští radní s novinkou – začnou si zjišťovat, které neziskové organizace s městem vedou soudní spory a podle toho budou rozdělovat dotace. Nejdřív kolem nového opatření vytvářeli mlhu a snažili se tvrdit, že o nic nejde. Nyní je konečně k dispozici oficiální zápis, který jasně říká, jak to je.

Martin Ander

Regule přidělování dotací z městského rozpočtu jsou v Brně určovány dvěma dokumenty: obecnými Zásadami, které schvaluje na veřejném zasedání zastupitelstvo, a technickými Pravidly, která se liší pro konkrétní typy dotací (kulturní, sportovní, ekovýchovné...) a schvaluje je na svém neveřejném jednání Rada. Protože některé ekologické organizace a občanské iniciativy kritizují postupy vedení města například v územním plánování či boji proti hazardu a o své zákonné právo na poskytování informací jsou připraveny se i soudit, rozhodli se někteří radní, že si vytvoří cestu, jak je z dotačního řízení vytěsnit. A aby to nemuseli veřejně vysvětlovat na zastupitelstvu, rozhodli se změnit naráz všech 11 dokumentů Pravidel, které schvaluje neveřejně jednající Rada.

Do všech nechali vložit povinnost žadatele doložit, že z městem nevede žádný soudní spor. Kdo tuto povinnost nesplní, nebude mu dotace navržena. A tady začíná úchvatné radniční rétorické cvičení. Při obhajobě tohoto bezprecedentního kroku se totiž radní snaží tvrdit, že opatření není diskriminační, protože dotace pouze „nebude navržena“, nikoli, že uchazeč na ni nebude mít nárok. Takže je podle nich vlastně v pořádku.

Pokud přistoupíme na tuto logiku, pak se brzy jistě dočkáme dalších vylepšení: uchazeči budou muset doložit třeba to, že nikdy nekritizovali neprůhledné přidělování veřejných zakázek u náměstka Kotziana, nebo že nikdy nezpochybňovali právo náměstka Macka postavit si na přehradě rodinnou chatu. Kdo nedoloží, nebude z řízení vyloučen, ale jeho projektu bude navržena nula. Že taková povinnost nesouvisí s kvalitou ani obsahem předkládaného projektu a že na kritický názor mají občané právo? No to přece o vedení sporu před nezávislým soudem platí také.

Dotace se tedy v Brně budou od příštího roku přidělovat jen poslušným, kteří se dokáží dostatečně hluboce uklonit před velikostí některých náměstků a radních. Ti ostatní, kterým je poklonkování protivné, si budou muset počkat na změnu ve vedení města.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Ander | středa 19.10.2011 9:10 | karma článku: 18,96 | přečteno: 1061x