Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Klausovo veto: labutí píseň podpory hazardu

Zastávat se zájmů firem provozujících hazard na úkor obětí tohoto byznysu je v Česku stále méně populární a dělají to skutečně už jen zoufalci, kteří potřebují ukázat, že jdou za každou cenu proti proudu.

Není proto divu, že se do této extrémní minority, přidal i Václav Klaus, když 9. června vetoval novelu zákona o loteriích, která měla posílit pravomoci obcí regulovat provozování hazardu na svém území. Zkušeného pozorovatele české politické scény takový krok snad ani nemohl překvapit, neboť těžko v současnosti najít téma, na kterém by se dal lépe demonstrovat prezidentův odpor proti předvolebním novelám zákonů. Navíc zájmy podnikatelů různého druhu byly vždy Václavu Klausovi bližší než problémy těch, kteří museli nést následky divokého podnikání v prostředí s nedostatečně nastavenými právními mechanismy.

Přestože se prezidentské veto dalo očekávat, odůvodnění tohoto kroku v mnohém překvapí. Tak především Václav Klaus obratně mate veřejnost, když tvrdí, že současná praxe udělování licencí na provoz videoloterijních terminálů úředníky Ministerstva financí je průhlednější a korupčně méně riziková, než kdyby tato kompetence byla vložena do rukou obecních samospráv. V pokušení jednat v zájmu nikoli veřejném, ale soukromém může upadnout prakticky kdokoliv. Nad rozhodováním starostů a místních samospráv je však přirozeně mnohem větší kontrola. Zasedání obecních zastupitelstev jsou veřejná a zastupitelé musí na přímý dotaz obhajovat svá rozhodnutí, která jsou navíc pod přirozeným drobnohledem místních médií. Totéž se o procesu povolování hazardu v kancelářích Ministerstva financí rozhodně říct nedá. Když radnice městské části Brno-střed před půl rokem souhlasila s udělením licence novým hernám v blízkosti škol navzdory schválené celoměstské vyhlášce, bylo všem zřejmé, že politickou zodpovědnost za to nese místní starosta za ODS Šťástka a že voliči mu to u voleb spočítají. Jak ale uplatnit takovou veřejnou kontrolu na řadového úředníka Ministerstva financí, to mi skutečně jasné není.

Stejně tak strach Václava Klause z mezinárodních arbitráží je zbytečně hysterický. Novela počítala s tím, že extrémně dlouhé licence na provozování hazardu by v případě schválení omezující vyhlášky zastupitelstvem obce platily nejdéle po přechodné období 3 let. Poté by bez náhrady zanikly. Chápu, že ti, kteří si z obavy ze zpřísňování legislativy zajistili na ministerstvu financí licence na dalších 15 a více let, jsou z tohoto návrhu nervózní, ale takto dlouhé licence jsou evidentně účelové a v tomto druhu podnikání veřejně neobhajitelné. Nebo snad chtějí provozovatelé výherních přístrojů tvrdit, že investice do výherního automatu či videoterminálu má reálnou návratnost delší než tři roky? Ne, tak rizikový byznys s hazardem rozhodně není. Nepřekvapuje mě však, že takovýto nemravný způsob podnikání je Václavu Klausovi sympatičtější, než snahy vyčistit právní prostředí a přísně regulovat hazard pomocí každoročně obnovovaných licencí. Vždyť to známe i z Brna, kde ještě teď se potýkáme s nevýhodnými nevypověditelnými smlouvami na pronájem různých podivných prodejních stánků na 20 let dopředu. Tyto smlouvy byly uzavírány v době, kdy tomuto státu vládla Klausova ODS a Brnu-střed její brněnská odnož a tajemník Novotný, známý z žabovřeské úplatkářské kauzy.

V zásadě jsem však optimistou a věřím, že s hazardním byznysem to teď určitě půjde zkopce. Pokud chce nová vládní koalice ukázat, že to s bojem proti korupcí myslí skutečně vážně, jistě brzy připraví novelu loterijního zákona a do podzimu ji prosadí ve sněmovně. Snad i pan Kalousek bude chtít dát zapomenout na svého bývalého stranického fundraisera Šustra a urychlenou přípravu novely podpoří. Není však vyloučeno, že se ještě dříve domohou obce svého práva regulovat hazard soudní cestou. Kompetenční žaloby totiž připravuje hned několik měst, včetně Brna.

Autor: Martin Ander | pátek 11.6.2010 8:28 | karma článku: 24,15 | přečteno: 1669x
  • Další články autora

Martin Ander

V Brně se soutěží o podobu městské čtvrti kolem nádraží

Brno v pondělí vyhlásilo mezinárodní urbanistickou soutěž. Týmy architektů budou navrhovat základy nové městské čtvrti v nezastavěném území navazujícím z jihu na hlavní nádraží a historické jádro města.

9.9.2015 v 8:47 | Karma: 10,16 | Přečteno: 377x | Diskuse| Brno

Martin Ander

Haškův územní plán je zbytečný

Mohou-li si obce dělat své územní plány i bez existence krajských ZUR, pak je otázkou, zda vůbec ten krajský územní plán (čili ZUR) k něčemu potřebujeme.

1.7.2015 v 18:50 | Karma: 14,13 | Přečteno: 606x | Diskuse| Brno

Martin Ander

Soudní spor o brněnský územní plán končí

Je rozhodnuto, kontroverzní obří balík aktualizace brněnského územního plánu jako celek končí. A s ním i akutní ohrožení parků, klidných vnitrobloků a pohody bydlení na řadě míst našeho města. Důležité a užitečné změny pro Brno se obratem začnou projednávat znovu a lépe.

10.2.2015 v 15:35 | Karma: 12,65 | Přečteno: 572x | Diskuse| Politika

Martin Ander

Zabíjení referenda

Proč brněnský magistrát spolu s oznámením o neplatných podpisech pod peticí za referendum nezveřejnil jejich konkrétní seznam? A proč rozhodnutí úředníků vykonávajících státní správu v médiích vysvětluje politik, který do jejího výkonu nemá co zasahovat?

20.8.2014 v 8:31 | Karma: 20,55 | Přečteno: 721x | Diskuse| Politika

Martin Ander

Když něco funguje, je třeba to zrušit

Brno se vyrovnává s dalším odsunem. Po odsunu Němců a zatím nedokonaném pokusu o odsun nádraží, přišel v tomto týdnu odsun oblíbeného dětského šapitó z parku Lužánky.

13.8.2014 v 8:30 | Karma: 17,59 | Přečteno: 910x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

ANO vytáhlo na europarlament. Dostálová slibuje podívat se na Green Deal

1. května 2024  14:17

Hnutí ANO zahájilo kampaň do Evropského parlamentu. Kandidáti se představili před Památníkem Tomáše...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10

Policie ve Varšavě ve středu dostala oznámení o pokusu zapálit synagogu v centru města. Podle...

Z Železné Ursuly hrdou babičkou? Budu osobnější, slibuje von der Leyenová

1. května 2024  14:06

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová před pár týdny oznámila, že hodlá svůj post obhajovat...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  14:05

Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze se koná tradiční studentský majáles a lidé se...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1329x
Mgr. Martin Ander, Ph.D., náměstek primátora města Brna za Stranu zelených. Vystudoval matematiku a fyziku na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity. Studia ukončil v roce 2005 doktorátem na Katedře aplikované matematiky. Od roku 1993 aktivně působil v brněnských ekologických organizacích. V letech 2003-2006 pracoval jako ředitel národní kanceláře ekologické organizace Hnutí DUHA. V letech 2007-2010 působil jako náměstek primátora města Brna, v následujícím volebním období pak jako opoziční zastupitel za SZ.