Krutopřísná Cascata di Fanes (Dolomity)

Jdeme po několik desítek centimetrů široké skalní římse nad hlubokou propastí, hukot padající vody sílí. Ještě pár kroků a už ji vidíme docela zblízka. Stezka opravdu pokračuje za bílou záclonou, kterou vytváří vodopád Fanes

 

vodopádza vodní stěnu
Vodopád padající do úzké rokle z výšky asi 90 m 

Jako východisko nejlépe poslouží parkoviště u informačního střediska v údolířeky Boite asi 5 km severně od Cortiny d'Ampezzo. Jedeme-li z Cortiny d'Ampezzo, za Fiames odbočíme vlevo pod silnici (ukazatel na FANES). Zatímco SS-51 di Alemegna stoupá dále do hor, my pojedeme zalesněným údolím ještě asi kilometr až k ceduli se zákazem vjezdu. Parkovat tu můžeme zdarma a občerstvovnu najdeme  na nedalekém plácku.

Nejbližší autobusová zastávka je asi 1 km před odbočkou, ve vesnici Fiames (linka 445 Cortina d'Ampezzo - Carbonin - Dobbiaco/Toblach, resp. Tre Cime/Drei Zinnen).

Pro absolvování celé trasy se všemi vodopády je třeba počítat asi se čtyřmi hodinami.

Za třetím přemostěním řeky začíná stará vojenská silnice (cyklostezka) poněkud stoupat, a to až k dalšímu mostu (Ponte Outo), který je vybudován nad překvapivě hlubokou průrvou, jíž se prodírá divoká řeka Travenanzes. Charakter krajiny se náhle mění, místo poklidného lesa jsou teď po obou stranách cesty jen rozeklané skály porostlé sytě zelenými jehličnany.

CASCATA DI FANES (viz začátek článku), kolem níž vede krátká VIA FERRATA GIOVANNI BARBARA,je odtud už jen, co by kamenem dohodil (vpravo od rozcestníku za lavičkou).

 

 
vodopáduCascata di Fanes altapodejítvodní clonou 

I kolem posledního z vodopádů vede krátká jištěná stezka.

Ve všech exponovaných úsecích je nutné se pohybovat opatrně, protože mokrý povrch je kluzký. Použijete-li ferratové vybavení, neuděláte chybu, přestože mnozí turisté zvládají obtížný terén i bez něj.

Závěrem bych ráda poděkovala panu Antonínu Boudovi a paní Yvoně Boudové z Opavy za obětavé poskytnutí části obrazového materiálu.

PREZENTACE jejich fotografií V MAXIMÁLNÍ VELIKOSTI (posun šipkou), ale i MINIATUR (automatický posun) je k dispozici v odkazech.

PREZENTACE MINIATUR mých fotografií z údolí Fanes, SLIDESHOW snímků HD

DALŠÍ INFORMACE A FOTOGRAFIE  www.guidedolomiti.com (horský vůdce Enrico Maioni)

ZAJÍMAVOSTI POBLÍŽ VODOPÁDŮ:

GALLERIA PEZOVICO (A PODESTAGNO), PLUS MOST PŘES ŘEKU FELIZON

LANOVKOU NA TOFANU DEL MEZZO

 

 

 

Další TIPY NA VÝLETY PO DOLOMITECH v tomto odkazu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martina Moudrá | středa 29.2.2012 20:29 | karma článku: 27,75 | přečteno: 6190x
  • Další články autora

Martina Moudrá

Zámek Bílé Poličany (fotoblog)

11.3.2021 v 18:42 | Karma: 16,64

Martina Moudrá

Trosky 10x jinak

1.3.2021 v 17:32 | Karma: 23,43