Zimní etiketa pro nejmenší

Jak se správně chovat můžeme dětem připomínat den co den. Nejlépe si ale vhodné chování zapamatují na vtipných a hlavně na názorných příkladech.

Máme už doma knížku Edo! Ty neposedo!. Vzhledem k tomu, že mě i děti tato kniha oslovila, předpokládala jsem, že i nová kniha nazvaná Pepo! Ty popleto! bude vypracovaná v tomto vtipném duchu. Nespletla jsem se. Také tato „nová sestřička“ uvedené publikace je plná barevných obrázků, na nichž se děti učí co je správně a co nikoliv.

Velkoformátové leporelo Pepo! Ty popleto! je plné nejrůznějších situací, v nichž se nejrůznější zvířátka chovají nejrůznějšími způsoby. Některé vhodně, jiné naopak. Autorkou a ilustrátorkou knížky je Vendula Hegerová. Knihu vydalo nakladatelství Portál.

Kniha je zpracována tak, že každá dvoustrana je věnována jinému prostředí. Hlavními hrdiny jsou sloník Eda a jeho kamarád opičák Pepa. Pepa s Edou provázejí tentokrát děti zimním obdobím. Ocitnou se na poště, v bance, u policie, na horách, v horské chatě, na rušné ulici, u vánočního stromečku i na silvestrovské oslavě. Kromě Pepy a Edy je tam ještě celá řada zvířátek, jejichž jména čtenáři najdou na zadní obálce knihy.

Děti si na výstižných obrázcích ukazují co je dobře a co špatně. Připomenou si tak například, že se v zimě nosí čepice, po ledu se chodí opatrně, protože klouže. Na obrázku vidí, že se v autobuse nemá křičet, ve frontě se nemá předbíhat a handicapovaným lidem se má pomáhat. Překvapivě jsou v knize vzpomenuty také adventní zvyky, například vykvetení větvičky utržené na svatou Barboru, tzv. barborky, štědrovečerní rozkrajování jablka nebo házení střevícem.

Leporelo je naučné zejména pro nejmladší děti, které je třeba seznámit se základy etikety. Je vhodné pro malé děti navštěvující mateřskou školu a pro žáky prvních ročníků základních škol. Těm nejmenším mohou rodiče na obrázcích situace vysvětlovat a komentáře číst. Školáci si rádi bublinky s komentáři přečtou sami. Texty v bublinkách dokreslují příběhy mezi jednotlivými zvířecími postavami. Jsou vtipné, rozhovory a napomínání různých zvířátek děti baví. U knížky jsem se pobavila já i děti.

V bance.
Zimní radovánky.
Vánoční čas.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martina Mičková | neděle 1.5.2022 17:14 | karma článku: 4,95 | přečteno: 129x