Zhudebněné veselé veršíky pro děti

Počítej puntíky: „Jedna, dvě, tři, čtyři, pět.“ Není lepší navnadit dítě třeba takovouto písničkou?: „Malé kotě, co spí v botě, touží všemu rozumět: Spočítám si svoje nohy – jedna, dvě, tři čtyři, pět!“ Pokud se přikláníte k druhé možnosti, čtěte dále.

          Pro milovníky české hudební scény není třeba připomínat smutnou událost, že nás letos v únoru opustil známý hudebník, zpěvák, skladatel, pedagog a popularizátor lidových písní Pavel Jurkovič. Je autorem nebo spoluautorem mnoha učebnic a odborných hudebně výchovných děl. Komponoval písně a instrumentální skladby pro děti. V roce 1980 obdržel Výroční cenu Československého rozhlasu za tvorbu pro děti. Pro nejmenší posluchače je určena také publikace Jak počítají koťata, kterou vydalo v roce 2011 nakladatelství Portál.

           Dalším velikánem, který adresoval většinu své tvorby dětem, je Jiří Žáček. Ve spojení s výtvarníkem Stanislavem Dudou, představitelem groteskní ilustrace, jež obohacoval knihy jak pro děti , tak pro dospělé, vzešla publikace nazvaná Jak počítají koťata.

           Možná znáte písničku Šla Markétka na louku, která se dostala i do učebnice hudební výchovy. Nás nejvíc oslovila známá zhudebněná říkanka Masožravá květina a Cvrček. Poznáváte ji?

„ Máme doma místo psa           Sní tři párky k obědu,

kytku masožravou,                    je to kytka cvalík,

a kdo tomu nevěří,                     a že štěká jako pes,

ať si vrtí hlavou.                        říkáme jí Alík."

Součástí publikace je také hudební CD, které příznivcům hudebního světa předkládá nahrávku písní z knihy v podání členů dětských pěveckých sborů Radost a Pueri Gaudentes. Písničky na CD jsou v obsahu zvýrazněny barevně. Je jich celkem třicet jedna. V závěru knihy najdete jejich samostatný seznam včetně označení délky skladeb, což je velmi praktické.

Zhudebněné básničky pobaví i pohladí na duši. Publikace je vhodná pro pedagogy mateřských škol, prvních stupňů základních škol, základních uměleckých škol i pro rodiče.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martina Mičková | úterý 17.3.2015 15:26 | karma článku: 9,68 | přečteno: 905x