Zásobník her k rozvoji psychomotoriky

Pro děti s ADHD, autismem, smyslovým postižením a dalšími handicapy je nesmírně důležitý rozvoj psychomotoriky.

Cílem knihy Hry pro rozvoj psychomotoriky je upozornit na to, že rozvoj dítěte se může podpořit při mnoha hravých činnostech a nemusí nás to stát spoustu financí. Dítě se totiž učí téměř při každé hře. A hra je oblíbenou činností všech dětí. Není na tom tedy nic složitého.

           Autorka Lisa A.Kurtz je dětská fyzioterapeutka, která s handicapovanými dětmi pracuje od počátku 70. let 20. století. Věnuje se převážně těm s vývojovými odlišnostmi, jež mají vliv na učení, chování a sociální přizpůsobivost, tedy dětem s poruchami pozornosti, autismem a specifickými poruchami učení. Touto publikací chce pomoci rodičům, učitelům a dalším lidem, kteří pracují s dětmi se zvláštními potřebami i bez nich a ukázat jim, že děti mohou smysluplně rozvíjet za pomoci takových materiálů, jaké nabízí každá domácnost. Sama autorka kupovala jen pár vybraných pomůcek, které se obtížně vyrábějí nebo nahrazují, jinak si vystačila s tím, co měla po ruce.

           Kniha je rozdělena do pěti kapitol. V úvodní kapitole najdete tabulku s charakteristickými vývojovými milníky. Ukazuje, v jakém období si většina dětí osvojuje určité dovednosti. Sama autorka píše, že každé dítě se vyvíjí individuálním tempem, a proto bych tuto tabulku považovala pouze za orientační. Druhá kapitola se věnuje hrubé motorice. Na teoretickou část navazuje 24 popsaných herních činností, jež vedou právě k rozvoji hrubé motoriky. Třetí kapitola seznamuje čtenáře s jemnou motorikou a popisuje 25 her, které ji rozvíjejí. Čtvrtá kapitola ukazuje, jak lze rozvíjet zrakové dovednosti, pátá kapitola představuje rozvíjení smyslových dovedností (ukazuje, jak zprostředkovat hmatové vjemy či posílit sluchové vnímaní). V dodatku je řada návodů, jak zhotovit užitečné pomůcky. Zde postrádám obrazový doprovod, chybí mi fotografie nebo obrázky popisovaných pomůcek. Neznamená to, že je vyrobit nemůžete – potřeby i postup je popsán, kutily tento nedostatek tudíž nezaskočí, mně ovšem v knize chybí.

             Za vynikající považuji velké množství jednoduchých her nenáročných na pomůcky a přece tolik důležitých pro rozvoj dětí. Mohou pomoci dětem získat představu o světě kolem nich a o vlastnostech nejrůznějších předmětů. Publikaci vydalo letos nakladatelství Portál.

            

Autor: Martina Mičková | středa 20.5.2015 10:01 | karma článku: 6,36 | přečteno: 549x