Zásobárna pro malé kutily

Stejně jako spousta rodičů malých dětí, i já občas kupuji ve stánku časopis Sluníčko. Velmi mile mě překvapilo, když jsem na trhu objevila knížku ke tvoření, která obsahuje mnoho zajímavých nápadů, mezi nimiž jsou i některé „vychytané“, které jsem zahlédla v uvedeném časopise. Celá sbírka pohromadě pak tvoří zásobárnu návodů na vyrábění všeho možného. Co jsme doma vyzkoušeli, to se dočtete v mém článku.

Publikace s názvem Kutikulín (od slova kutit) je rozdělena do čtyř oddílů, které jsou pojaty jako „kapsy“: Pokojíčková, Kamarádská, Stonací a Zvířátková. V každé z nich bydlí jeden skřítek. V Pokojíčkové kapse žije skřítek Zápecník a obsahuje návody, jak si vylepšit pokojíček. V Kamarádské kapse si hoví skřítek Kašpárek a jeho kapsa je naditá nápady, jak se zabavit s kamarády. Ve Stonací kapse najdete skřítka Stonožku, který si s vámi bude povídat o tom, jak vyzrát nad nemocema. A Zvířátková kapsa s Funifouskem je plná nápadů a úkolů, které se týkají zvířátek.

Víte, jak si udělat své doupátko co nejútulnější? Můžete si ho vyzdobit například tím, že ze stropu spustíte závěs s ptáčkem. Šablonu najdete v knize, je na tvrdém papíře, tak ji stačí jen vystřihnout a slepit. Na klec přivážete nitku a je to!

Trochu složitější úkol, při němž bude zapotřebí pomoc dospělého, je výroba parníčku. V publikaci je popsán přesný postup, dodrželi jsme ho, jen jako základ jsme nepoužili dřevo, ale dostupnější polystyren. Nejprve vám dospělí vyříznou malou lodičku. Doprostřed vlepíte čajovou svíčku a kolem ní přitlučete čtyři hřebíky. Do vyfouknutého vajíčka dostanete injekční stříkačkou trochu vody a takto připravené vajíčko položíte na hřebíky zalepeným otvorem (použili jsme plastelínu) dopředu. Poté zapálíte svíčku a počkáte, až se voda ve vajíčku začne vařit…šťastnou plavbu! Jak náš parník vznikal si můžete prohlédnout na přiložených fotografiích.

 

Knížku vydanou nakladatelstvím Mladá fronta ocení všechny děti, které rády vyrábějí a zdobí své okolí. Napsala ji známá autorka publikací pro děti Andrea Popprová. Určitě přijde vhod rodičům jako zásobárna zajímavých nápadů.

 

 

Autor: Martina Mičková | úterý 7.10.2014 21:22 | karma článku: 5,80 | přečteno: 293x