Z lomů rovnou do minulého století

Hádecké lomy a návrat do minulého století, který vyvolává vzpomínky na dětství. Pro lidičky narozené v minulém století ...  

 Na severním okraji Brna je místo bývalých rozsáhlých vápencových lomů, které Brňákům tak trochu závidím - Hádecké lomy. Cesta rákosím v Růženině lomu, naučná stezka nevšedním biotopem i možnost nakrmit s dětmi lamy v nedalekém centru, nás doslova okouzlily. Po příjemné procházce jsme se dostala o pár desítek let zpátky.

Poklady z půdy a nejrůznější předměty z minulého století jsem viděla soustředěné v jednom z nejzajímavějších a největších brněnských muzeí. Muzeum Na statku je největším retro muzeem v naší republice. Během prohlídky byla návštěvníky několikrát na mnoho způsobů vyřčena věta: „ Podívej, ten vysavač (fén, rádio, televizi, žehličku, gramofon, mixér, termosku, kočárek, lyžáky,  panenku, baterku, prací prášek, zubní pastu, konzervu, bábovičku, hrníček, knížku, plovací čepici atd…) jsme měli (ještě máme) doma“.

Je to tak, také jsem zahlédla spoustu předmětů připomínajících mé dětství. Kromě pamětníků starších drobných předmětů si na své přišli i milovníci veteránů. Viděli jsme více než 50 vozů nejrůznějších značek, jako třeba Trabant, Wartburg, Škodu, Volhu a spoustu dalších. V expozici Skanzen byly k vidění zemědělské stroje od zasetí po sklizeň a místnosti z 50. let minulého století, které najdete ještě u některých prababiček.  Zkrátka, názorně jsem dětem ukázala hračky, s nimiž jsem si hrála, kočárek, ve kterém jsem vyrůstala a auto, v němž jsem se nechala vozit… a mnoho dalších předmětů denní potřeby. Jedním slovem: PARÁDA!

Všechny fotografie jsou mé vlastní.

Hádecké lomy.

 

Retro muzeum Na statku.
Termosky, termosky, termosky.
Bábovičky, s nimiž jsme si hrála na písku.
Vstup do expozice Skanzen.
Expozice kočárků a hraček.

 

Veteráni.
Trafika s dobovými novinami.
Brno - Zelný trh.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martina Mičková | úterý 25.7.2023 18:17 | karma článku: 9,87 | přečteno: 261x
  • Další články autora

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 0

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80

Martina Mičková

Královské město Olomouc

16.3.2024 v 20:26 | Karma: 12,44