Výtvarné činnosti pro batolata

Maminky často přemýšlejí nad tím, jakou výtvarnou činnost zvolit, aby u ní batole vydrželo. Jelikož jedno doma mám, představím vám pár nápadů, které jsme doma zkusili.

                             Vycházela jsem při jejich realizaci z knihy Výtvarné činnosti pro malé děti, kterou vydalo nakladatelství Portál. Autorka Maryann F.Kohlová se řídí názorem, že průběh tvořivého procesu u malých dětí je důležitější než jeho výsledek. Držela jsem se tohoto motta a vyplatilo se. Tvořit bavilo batole i mě.

                              Maminky, které mají  dítě ve věku od jednoho do tří let jistě dobře vědí, jak náročné je udržet jeho pozornost.Tato kniha je plná nápadů právě pro tuto věkovou kategorii. Jak se v úvodu můžete dočíst, děti v batolecím období hledají nové zajímavé podněty, postupně zdokonalují jemnou motoriku, mají rády zažité rituály, ale dokážou se i přizpůsobit, jsou ochotné zkoušet různé výtvarné materiály. Publikace je rozčleněna do šesti kapitol podle toho, jaké výtvarné techniky a prostředky jsou používány:

malování, modelování, vytváření stop, lepení a koláže, otisky a tisk, výroba jednoduchých pomůcek

                                 Velkou výhodou je, že činnosti jsou v každé z kapitol seřazeny od jednodušších po složitější. U každé činnosti se nejprve dozvíte, jaký materiál je třeba si připravit. Poté následuje postup popsaný zvlášť pro dospělého a zvlášť pro dítě. Dospělý podle něj připraví vše potřebné a dítě může tvořit. U některých činností jsou přidány další možné tipy, co všechno lze ještě dělat. Nechybí jednoduché černobílé kresby pomůcek i daných činností, viz fotografie.

                                   Zkusila jsem doma s dětmi udělat obtisky bublinkových obalů. Připravili jsme si bublinkové obaly z igelitu ( bývají jim chráněny předměty v balících proti poničení), lepicí pásku na přichycení papíru, temperové barvy, štětce a bílé papíry. Bublinkové obaly jsme pomalovali různými barvami a poté je obtiskli na čistý bílý papír. Výsledek byl ohromný. Bavilo to jak batole, tak starší děti. Naše tvoření jsem zdokumentovala na fotografiích.

 

 V knize je velké množství nápadů, které můžete se svým batolátkem zkusit. Nezbývá mi než knihu doporučit a vám popřát hodně radostných chvil u společného tvoření.

Autor: Martina Mičková | úterý 17.12.2013 10:31 | karma článku: 11,57 | přečteno: 757x