Vyjmenovaná slova vtipně a hravě

Vyjmenovaná slova se nemusí stát důvodem, proč se obávat pravopisných cvičení a diktátů v českém jazyce. Nestačí se je ale jen mechanicky naučit zpaměti – důležité je uvědomit si, která slova jsou příbuzná s těmi „ nadrcenými“ vyjmenovanými slovy a jaké chytáky můžete v diktátě čekat.

              Vyjmenovaná slova se učí děti už ve třetí třídě základní školy. Jsou jimi taková slova, v jejichž kořenech se po obojetné souhlásce píše tvrdé y. Známe tedy vyjmenovaná slova po B, F, L, M, P, S, V, Z. Všem, kteří si chtějí vyjmenovaná slova dobře zapamatovat, může být velmi užitečná naučná kniha pro děti nazvaná Výři nesýčkují. Vydalo ji v roce 2011 nakladatelství Portál. Autorkami jsou Lenka Zemanová a Michaela Bergmannová.

               Kniha obsahuje barevně členěné kapitoly – každá kapitola je označena jinou barvou podle jednotlivých obojetných souhlásek. V každé z kapitol děti najdou vtipnou povídku, v níž jsou použita vyjmenovaná slova, příbuzná slova a spousta slov, v nichž se po dané obojetné souhlásce píše měkké i. Povídek je tedy celkem osm, vycházejících z osmi obojetných souhlásek. Každou z povídek doprovázejí humorné ilustrace, které umocňují snadnější zapamatování procvičovaných gramatických jevů. Po každé povídce je uveden výčet vyjmenovaných a příbuzných slov, následuje „slovníček“ objasňující i méně známá  slova, která se vyskytovala v povídce. Na závěr každé kapitoly v oddíle pojmenovaném ZÁKEŘNÉ DVOJICE se malí školáci dočtou zajímavosti a chytáky, které by je mohly zmást. Například:

bydlo – bidlo

bydlo – živobytí

bidlo – tyč (dřevěné bidlo)

Taktéž zde nechybí řada výstižných ilustrací pro snadnější zapamatování.

           Za vhodný „ doplněk“ této publikace považuji řešení jejich předních a zadních předsádek: V přední části je zobrazena mapa České republiky a v zadní části mapa Prahy se zeměpisnými názvy, které se vztahují k vyjmenovaným slovům (například Lysá nad Labem, Přibyslav, Nezamyslice, Vysočany nebo Kobylisy).

               Kniha je vhodná pro zvídavé školáky od třetích tříd základních škol, jejich rodiče a pedagogy, kteří chtějí zábavnou formou zvládnout jednu z obávaných kapitol českého pravopisu, bez níž se v životě dozajista neobejdeme.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martina Mičková | středa 11.3.2015 21:33 | karma článku: 13,50 | přečteno: 3625x