Víte, co byste dělali, kdybyste našli opuštěné sovičky?

Získat přírodovědné znalosti mohou děti v zoologických zahradách, na naučných stezkách, z dokumentárních filmů ...Nezastupitelnou úlohu mají ale stále knihy. Jeden velký příběh pro malé čtenáře jsem právě s dětmi dočetla.

Tentokrát se zachraňovaly malé sovičky. Publikace je ze série Příběhů se šťastným koncem a jmenuje se Zachráněná sovička. Vydalo ji letos nakladatelství Fragment.

Janek žije s mladší sestrou a maminkou. Tatínek se s maminkou rozešel, nebydlí s nimi, ale jsou s Jankem v kontaktu alespoň prostřednictvím mailů. Jeho otec neustále cestuje po celém světě a fotí divoká zvířata, proto jsou jejich osobní setkání vzácná, o to však upřímnější. Kniha tedy, kromě přírodovědných poznatků, přináší dětem i náhled na poněkud odlišný kontakt rodičů a dětí, který není pro některé obvyklý.

           Janek s kamarádem navštíví čerstvě zbouranou stodolu. Aniž by to tušili, místo dětských hrátek na ně čeká zodpovědný úkol. Nalézají zde čtyři malé sovičky. Jsou prochladlé, bezbranné, malinké a po jejich rodičích jako by se zem slehla. Požádají o radu maminku, která zavolá do záchranné stanice. Vyslaný pracovník Bill začíná bezprostředně po příchodu krmit sovičky pomocí pinzety kousky masa. Děti k sovičkám zaujímají hned ochranitelský přístup a je jim velmi úzko, když je Bill odváží s sebou do záchranné stanice, kam nemá veřejnost přístup. Jelikož jsou sovičky velmi malé, je vhodné nalézt pro ně náhradní rodiny. S jejich hledáním Janek opět nadšeně pomáhá a vydává se do parku na průzkum...

Z názvu knihy je patrné, že se sovičky podařilo zachránit. Jak celá „operace“ probíhala, je velmi pěkně a citlivě popsáno v uvedené knize. Ta v závěrečné části obsahuje i všeobecné zajímavé informace o sovách.

Příběh, popsaný v této publikaci se skutečně stal. Autorka Sue Mongredien změnila postavy, ale záchrana se zakládá na skutečné události. V roce 2011 přinesl nálezce opuštěná soví mláďata do místní záchranné stanice, kde je taktéž krmili pomocí pinzety a poté hledali náhradní rodiny.

               Děj knihy doprovází černobílé ilustrace. Písmo je větší, vhodné pro začínající čtenáře. Dojemný příběh zaujme děti mladšího školního věku i jejich rodiče.

Související články :

http://martinamickova.blog.idnes.cz/c/437808/Zachrana-jezecka.html

http://martinamickova.blog.idnes.cz/c/446632/Co-se-to-krci-na-dne-krabice.html

 

Autor: Martina Mičková | čtvrtek 9.7.2015 8:19 | karma článku: 8,86 | přečteno: 739x
  • Další články autora

Martina Mičková

Auto jako zákusek

26.5.2024 v 15:16 | Karma: 6,74

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 4,62

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80