Viděli jsme vidět vycházet slunce nejspíš v celé ČR

Chtěli jsme s dětmi navštívit místo, kde se setkávají státní hranice České, Slovenské a Polské republiky. Místo, kde lišky dávají dobrou noc nebo frekventovaný turistický cíl pro vlastence i cizince?

Vyrazili jsme do vzdálené Hrčavy, u níž se nachází Trojmezí, což je geografický bod, kde se setkávají hranice tří geografických celků stejné úrovně, v této oblasti se jedná o Trojmezí Česka, Polska a Slovenska. Najdete zde symbolické hraniční obelisky i lávku spojující jednotlivé státy. K nejmenšímu hraničnímu obelisku jsme museli sestoupit až ke korytu potoka, nacházejícímu se pod spojovací lávkou.

Po přechodu lávky jsme se dostali na Slovensko. Zde na nás čekal také slovenský trojboký jehlan. Náročná cesta a touha po dalším cestování vyžadovala vyhledat ubytování.

To jsme zvolili v Apartmánech U Trojmezí v Hrčavě. Je to nejvzdálenější ubytování od Prahy a navíc 300 metrů od tzv. Trojmezí.  Kdo by nechtěl vidět východ slunce nejspíš v celé České republice? Na ubytování nám nechybělo vůbec nic, pro rodinu s dětmi jako jsme my, naprosto ideální volba. Plně vybavená kuchyň nám poskytla možnost uvařit dětem teplou večeři. Sympatičtí majitelé podporují sportování dětí a tak jsme měli k dispozici netradiční dřevěnou stodolu s pingpongovým stolem, upravenou zahradu s brankou pro fotbal a pro dospěláky nahřívaný sud s vodou. Důležité bylo také wi-fi připojení pro naplánování dalšího výletu.

Dalším cílem v našem putování byla totiž nedaleká Barania Góra. Podnikli jsme odtud výšlap na tuto vyhledávanou horu v nedalekém Polsku. Bohužel ani tady některé svahy nezůstaly ušetřeny řádění kůrovce. Barania Góra je druhá nejvyšší hora Slezských Beskyd v Polsku.  Nádherné výhledy, pokud máte štěstí na počasí a alespoň průměrnou fyzickou kondici ke zvládnutí výšlapu po kamenité cestě. Odměnou je krásná příroda a nezapomenutelné výhledy. Z vyhlídkové kovové věže na vrcholu jsme viděli až na štíty Tater. Přikládám fotografie a věřím, že navnadí k výšlapu nejednoho turistu.

Cesta k Trojmezí Hrčava (ČR) - Jaworzynka(Polsko) - Čierne(SR).
Cvičící prvky u Trojmezí.
Pohled od slovenské strany.
Slovenský obelisk.
Hrčava.
Apartmány u Trojmezí v Hrčavě.
Plně vybavená kuchyň.
Pro rodinu se hodila dvě umývadla.
Pingpongový stůl ve stolole.
Vyhřívaný sud.
Pohoda s vínem s sudu.
Barania Góra.
Kovová rozhledna na vrcholu.
Nádherné výhledy z rozhledny.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martina Mičková | čtvrtek 14.7.2022 20:56 | karma článku: 15,33 | přečteno: 370x