Úkoly na procvičování rozumových schopností předškoláků

Víte, že z hlediska fyziologie se dětský mozek rozvíjí nejlépe v předškolním věku? Vyzkoušela jsem doma s dcerou soubor pracovních listů, které jsou určeny na rozvoj rozumových schopností právě pro děti v mateřské škole, kdy je dětský mozek ideální aktivně rozvíjet.

Kromě procvičování sociálních návyků, pohybových schopností, jemné a hrubé motoriky, je důležité nezapomínat také stimulovat rozum. A předškolní období se jeví pro tento rozvoj jako nejvhodnější. Soubor pracovních listů, který právě vyšel v nakladatelství Portál, nese název Rozvoj rozumových schopností u dětí v MŠ. Autorkou je ředitelka Centra nadání, jež dlouhodobě pracuje s nadanými dětmi a věnuje se také publikační činnosti, paní Jitka Fořtíková.

             Pracovní listy jsou seřazeny podle oblastí, které rozvíjejí. Společným jmenovatelem jsou roční období a svátky v kalendářním roce (Vánoce, Velikonoce). Autorka sama popisuje tato témata jako univerzální, vhodné pro všechny předškoláky. Pracovní listy nejsou určeny pro vyplnění a odložení. Pochopila jsem, že by měly podnítit k vytvoření dalších pracovních listů i na jiná témata, typ úkolu může zůstat stejný. Jsou tedy jakousi základnou, z níž můžete vyvíjet vlastní alternativní úkoly.

             Nejprve je vyjmenováno deset oblastí intelektu a vyjmenovány vhodné aktivity pro jejich rozvoj: Abstraktní myšlení, znalosti, fantazie/tvořivost, paměť, čtení a práce s písmeny, plošná a prostorová představivost, pozornost a postřeh, logické myšlení, matematické schopnosti., verbální schopnosti. Ke všem najdete příslušné pracovní listy.

            Jako příklad popíšu některé z přiložených fotografií. Můžete na nich vidět cvičení na rozvoj abstraktního myšlení – Kuřecí cestu. Popis: Na jaře se probouzí příroda, rodí se mláďátka. Kuřátko se ztratilo a děti mají pomoci nalézt mámě slepičce cestu ke ztracenému kuřátku. Slepička může jít pouze po prázdných tvarech a nesmí šlápnout na trojúhelník. Cestu vyznačovala má předškolačka čarou.

Další cvičení na rozvoj abstraktního myšlení – Vánoce. Na vánočním stromečku děti uvidí mimo jiné známé geometrické tvary. Mají do příslušné kolonky v tabulce vepsat jejich počet.

          Pracovní listy jsou vhodné pro rodiče a pedagogy dětí, které se chystají do školy.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martina Mičková | středa 26.11.2014 11:35 | karma článku: 7,36 | přečteno: 766x