Tříminutové pohádky

Do každé pořádné pohádky patří princezny a draci. Vaše děti určitě budou spokojené, když jim před spaním jednu takovou krátkou přečtete. Důležitý je samozřejmě její obsah, ale ani délka není zanedbatelná. Před spaním by neměla přesáhnout deset minut. Dvě dětské knížky, které jsou plné krátkých pohádkových příběhů, jsme právě doma přelouskali.

               Dračí pohádky a Kouzelní poníci jsou názvy dvou titulů, které na první pohled upoutají rozkošnými ilustracemi. Autorkou Dračích pohádek je Milena Baischová. Ve dvanácti příbězích zažijete kouzelná dobrodružství se skřítky, princeznami, rytíři a elfy. V pohádkách draci nežerou princezny, ale někteří chodí do školy a jsou schopni se i zamilovat. Neobyčejné pohádky rozvinou u dětí fantazii a seznámí je s tak trochu jinými příhodami o dracích, než na jaké jsou zvyklé z klasických pohádek. Mým dětem se velmi líbil příběh nazvaný Postavíme si most!, v němž malí dráčci Miluška a Lumír přemýšlí, jak se dostat na druhý břeh potoka. Jelikož ještě neovládají dokonale létání a voda je studená, musí vymyslet jiný způsob...jaký, to si můžete přečíst sami.

                Autorkou publikace Kouzelní poníci je Christina Koenig. Kniha díky ilustracím očaruje zejména malé holčičky. Pohádky jsou ale vhodné ale i pro chlapce, neboť s poníky si v příbězích hrají jak holky, tak kluci. V jednom z nich ožívá poník z tapety v dětském pokojíčku a umožňuje malému Markovi závodit v okapech, v jiném se kamarádky pohádají kvůli oblíbené knížce o kouzelných ponících, v dalším se cirkusový poník postará o parádní show, poník z bublifuku se vydá na dalekou cestu na Měsíc a princezna Petruška prchá na hřbetě krásného poníka z nejvyšší věže na světě...

                  Obě knihy vydal Knižní klub. Jsou vhodné pro předčítání dětem už od předškolního věku. Školáci na prvním stupni základních škol si z nich mohou číst sami, písmo je větší. Při předčítání před spaním je nutné počítat s trochu delší dobou, než jsou uvedené tři minuty. Obvykle trvají pět až deset minut. To je ale pořád krátká doba a rodiče mohou za pomoci těchto publikací zpříjemnit dětem chvíle před usnutím, stejně jako jsem to udělala já.

Ukázka:

Opatrně vyfoukne skutečně ohromnou bublinu. Bublina se třese na kroužku a nechce se jí vznést do vzduchu. Bublinový poník sebere všechnu odvahu, odrazí se ke krkolomnému skoku a dopadne přímo doprostřed třpytivé koule. Sotva se postaví, bublina se uvolní z kroužku a pomalu se vznese do výšky. Rozletí se nad hlavami dětí, přeletí kostelní věž a vznáší se stále výš a výš.

(str. 20, Kouzelní poníci)

Autor: Martina Mičková | úterý 5.5.2015 9:47 | karma článku: 6,12 | přečteno: 387x
  • Další články autora

Martina Mičková

Auto jako zákusek

26.5.2024 v 15:16 | Karma: 6,74

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 4,62

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80