Tentokrát se chce Bertíkovi čůrat

Chcete – li přimět ke čtení dítě mladšího školního věku, sáhnete nejspíš po zajímavé detektivce, fantasy nebo srozumitelné humorné povídce určené dětem. Knížka, kterou jsem doporučila mému školákovi, obsahuje hned tři krátké vtipné příběhy o malém rošťákovi.

Letos v květnu spatřila světlo světa již desátá z knížek o divokém Bertíkovi. Tentokrát nese (nutno poznamenat, že pro většinu mladších školáků velmi přitažlivý) název Rošťák Bertík – Čůraaat! Autorem je spisovatel Alan MacDonald, ilustrátorem David Roberts.Všechny díly o Bertíkovi vydala NAVA – Nakladatelská a vydavatelská agentura v Plzni.

             Také tato publikace sestává ze tří příběhů. Čůrat se chce Bertíkovi ale jen v tom prvním. Je pojmenovaný Čůraaat! a mladí čtenáři se v něm setkají opět s Bertíkovými spolužáky Darrenem, Evženem, šplhounem Mikulášem, kumpánem Trevorem a nesympatickou paní učitelkou. Děj se odehrává převážně během jízdy autobusem na školní výlet do muzea historických kostýmů. Cesta ani její cíl se Bertíkovi nelíbí a navíc má trápení, jehož podstatu odtušíte již podle názvu.

Ukázka z příběhu Čůraaat!:

Bertík vyhlížel oknem. Den úplně k ničemu! Školní výlety mají být zábavné, ale paní učitelka se vždycky vymyslí něco „vzdělávacího“. Proč nemůžou navštívit nějaké zajímavé místo – třeba tovarnu na čokoládu nebo vesmírné středisko?(str. 11)

             Druhý příběh Kopeeej! zavede čtenáře na písečnou pláž k moři, kde se Bertík zúčastní soutěže ve stavění staveb z písku. Můžete se dozvědět, zda vyhraje on, jiné nadané dítko nebo jeho bývalý spolužák Roy Prachatý. Ve třetím příběhu Stěhovánííí! hrozí Bertíkovi ztráta kamarádů i domova, na který je zvyklý. Má Bertík vůbec nějakou šanci zvrátit rozhodnutí svých rodičů? Jak tohle všechno jednom dopadne?!

             Knížku bych doporučila dětem od třetí třídy, kdy už umí poměrně dobře číst.  Všechny tři příběhy jsou krátké, školáci mohou jednotlivé kapitoly přečíst najednou. Písmo je trochu větší, ideální ke čtení pro mladší čtenáře. Věty jsou krátké a dobře pochopitelné. Děj publikace doplňují vtipné černobílé obrázky, které se k humornému textu výborně hodí. Mému školákovi se knížka líbila a tak věřím, že se v budoucnu dočkáme i dalších dobrodružství o nezbedném Bertíkovi.

Autor: Martina Mičková | pondělí 4.8.2014 14:36 | karma článku: 4,01 | přečteno: 129x
  • Další články autora

Martina Mičková

Auto jako zákusek

26.5.2024 v 15:16 | Karma: 6,74

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 4,62

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80