Střípky z Rožnova pod Radhoštěm

Město, v němž se můžete přenést do minulosti. Kde začít? Co navštívit?  Tyto otázky jsem si kladla před jeho opětovnou návštěvou.

Rožnov pod Radhoštěm je město v srdci Valašska. Rozkládá se po obou březích řeky Bečvy a je jedním z nejznámějších turistických center v Beskydech. Jeho návštěva může obohatit jak dospělé turisty, tak děti. Záleží jen na tom, co se rozhodnete navštívit. Naše rodina se rozhodla pro Dřevěné městečko ve Valašském muzeu v přírodě, prohlídku rožnovského náměstí, procházku parkem a návštěvu ledové galerie v Ledovém království.

Vzpomínku na dobu, kdy byl Rožnov pod Radhoštěm městem vyhlášených klimatických lázní, nám připomenul hudební altánek a  romantické jezírko v místním parku. Jelikož v těchto letních měsících je velmi příjemné navštívit místa s nižší teplotou a nejsme žádní troškaři, zvolili jsme místo, kde bylo přesně  -7 stupňů Celsia a okusili, jak vypadá teplotní šok. Podívali jsme se do Ledového království a nelitovali jsme. Čekalo nám velmi příjemné překvapení. Nejprve jsme se oblékli do speciálního termooblečení a takto oděni jsme se i s paní průvodkyní ocitli mezi ledovými sochami vytvořenými českými i polskými umělci. Tímto okamžikem pro nás nastala naprosto jiná dimenze. Díky poutavému výkladu víme, co která socha znázorňovala. Prohlídka bavila nejen nás dospělé, ale i děti, které ochotně komunikovaly s průvodkyní, a ta je stimulovala zajímavými otázkami. Atraktivní bylo pro všechny focení na Ledovém trůnu. Pro dospělé návštěvníky byl navíc nachystán na závěr ledový drink z originální ledové skleničky.

Následná procházka do Skanzenu -  Dřevěného městečka nás zcela přenesla do minulosti.Více je patrno z fotografií, které názorně zobrazují, že ještě existují místa, kde se zastavil čas.Rožnov pod Radhoštěm je městem, do kterého se budeme rádi čas od času vracet.

Vchod do parku.
Romantické jezírko.
Rožnovské náměstí.

 

 

Termoobleky.
Ledová brána rozvíjející fantazii dětí.

 

Ledový trůn.
Ledová variace obrazu "Poslední večeře" od Leonarda da Vinciho.
Dřevěné mestečko.
Poštovna.
Soukenická dílna.

 

 

Dětský koutek.

 

Kostel sv. Anny z Větřkovic.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martina Mičková | středa 27.7.2022 21:35 | karma článku: 15,42 | přečteno: 304x