Sto let

Letošní rok je něčím moc významný. Letos slavíme sté výročí Československa. A to je opravdu nezanedbatelné výročí.

Kniha Po stopách stoleté dámy ve svém názvu ukrývá naši stoletou republiku. Začíná zřízením samostatného československého státu v roce 1918 a pokračuje postupně jednotlivými lety až do současného roku 2018. Co kapitola, to jeden rok. V každé z nich se píše o důležitých historických událostech, které se v určitém roce udály. Dozvěděla jsem se i spoustu zajímavostí, například kdy se v Praze na Štvanici otevřelo první umělé kluziště, kdy se usadili první diváci do českokrumlovského otáčivého hlediště, kdy Dopravní podnik hlavního města Prahy nabídl první jízdu metrem nebo kdy obohatil pulty obchodů tekutý přípravek na mytí nádobí – Jar.

Všechny události do knihy „shrnula“ autorka Lenka Pecharová, absolventka FF UK Praha (historie – germanistika) a Pedagogické fakulty ZČU Plzeň (učitelství – anglický jazyk), 18 let vyučuje na základní škole a publikačně se zaměřuje na mezipředmětové vazby. Publikaci vydalo nakladatelství Portál.

Na knize je vynikající, že poučný text provázejí jak vtipné obrázky, tak zábavné kvízy a dobové vtipy. Baví jak děti, tak dospělé. Žákům kniha může zpestřit přípravu na vyučování a všeobecný přehled, učitelům oživit výklad.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martina Mičková | neděle 27.5.2018 12:09 | karma článku: 10,88 | přečteno: 217x