Seznamte se s nejslavnějšími jmény historie

Albert Einstein, Thomas Alva Edison, Napoleon Bonaparte, Pablo Picasso,Charles Darwin...Co mají společného? Změnili svět.

A takových lidí byla celá řada. O vybrané STOVCE z nich pojednává publikace 100 osobností, které změnily svět. Kniha je rozdělena do pěti velkých oddílů, podle oblastí, v nichž vynikli a „reformovali svět“.

V kapitole Odvážní objevitelé je uvedeno devatenáct dobrodruhů, kteří se zapsali svými objevy do historie lidstva. Jsou mezi nimi slavní mořeplavci jako Kryštof Kolumbus nebo Marco Polo, ale i vědci, díky nimž byly zachráněny miliony lidských životů. Náš každodenní život by vypadal zcela jinak, kdyby nebylo Vynikajících vynálezců. Mezi ně patří Cchaj Lun (děkujeme, že nemusíme psát na zvířecí kůže nebo na voskové tabulky, ale na papír) nebo James Watt, jehož motor běžel doslova plnou parou vpřed. Světem dokázaly „pohnout“ také vlivné myšlenky. V kapitole Mistrní myslitelé jsou uvedeni slavní filozofové i náboženští vůdci. Někteří z nich se dostali do povědomí neskutečnou obětavostí ve službách lidstvu a dostalo se jim světového uznání. Příkladem je Matka Tereza.

Velkým vůdcům patří osobnosti, které dokázaly vést lidi. K takovýmto je řazen první římský císař Augustus nebo první prezident Spojených států amerických George Washington. Poslední oddíl je věnován Velkým umělcům. Najdete zde jména nejslavnějších hudebníků, spisovatelů i malířů.

Kniha není pouhým výčtem jmen a popisem jejich nejvýznamnějšího počinu, který posunul lidstvo kupředu. O každé z osobností si můžete přečíst základní charakteristiku, datum narození a úmrtí (většina z nich už nežije), národnost a spoustu zajímavostí. Velkou část každé strany zaujímá portrét osobnosti doplněný o vtipnou karikaturu. Publikace je plná dobových fotografií. U jednotlivých osobností jsou zmíněni také lidé, bez nichž by se slavnými nikdy nestaly a naopak komu cestičku ke slávě vydláždily.

             Zajímavá a poučná encyklopedie z nakladatelství Fragment je zdrojem informací pro žáky základních škol a může sloužit i pro zpestření výuky pedagogům.

Autor: Martina Mičková | úterý 12.5.2015 8:58 | karma článku: 6,84 | přečteno: 353x
  • Další články autora

Martina Mičková

Auto jako zákusek

26.5.2024 v 15:16 | Karma: 6,74

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 4,62

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80