Sem se málem počůrala

Odborník na průsery Manolito „perlil“ už v prvním díle, ten druhý je ještě o něco lepší... Nevěříte? Čtěte dále!

Bestseller Manolito Brejloun  španělské spisovatelky a novinářky Elviry Lindo uchvátil téměř celou Evropu. Druhý díl encyklopedie o Manolitově životě nazvaný Chudák Manolito  se nese ve stejném duchu, autorka ještě trochu přitvrdila.

         Nevýrazný obrýlený školou povinný chlapeček žijící s rodiči, mladším bráškou (říká mu i nadále Blbeček) a dědečkem v jedné ze čtvrtí Madridu je v podstatě chudák. Dostává se do prekérních situací, jež popisuje z pozice naivního malého kluka, kterému mnohdy ani nedochází důsledky svého chování. Pod tvrdou slupkou bije citlivé srdce přemýšlivého chlapce, který s typickým pubertálním nadhledem komentuje jednání dospělých kolem sebe. Žene se tak z jednoho průseru do druhého.

           Jednou z výraznějších postav druhého dílu je rodinná sousedka Luisa, jež vlastní mixér s pěti rychlostmi a nadzvukový vysavač. Její manžel, obchodní zástupce Bernabé (obchoduje s olivami), je Manolitův kmotr a nosí příčesek. V tomto díle je v zaměstnání povýšen. Na tom by nebylo nic významného, nebýt tajného překvapení, které na jeho počest rodina uspořádala. Neodpustím si přiblížit alespoň tuto historku, je takovým příkladem, proč je těžké během četby dané knihy ovládat vlastní svěrače:

Ukázka:

Luisa nám řekla, že Bernabé o naší účasti na malém, leč upřímném holdu nic neví, jelikož je to skromný muž a nechce všude vykládat, že ho povýšili...

Pět minut po devátý jsme zaslechli klíč: vešel Bernabé. Všichni jsme byli zticha. Blbeček mi zašeptal do ucha:

„Chlapeček chce pecku.“

Bernabé zakřičel od dveří: „ Prasátko, jsi tam?“ Skoro jsme upadli smíchy na zem. Nikdy by nás nenapadlo, že Luisa je ...prasátko.

To, co se stalo od tohoto okamžiku, přejde do historie Horního Carabanchelu (čtvrť Madridu), a já jsem byl očitý svědek. Bernabé proběhl chodbičkou a u toho prděl. Byly to prdy znějící jako monstrózní hromy, takový prdy, že to nevypadalo, že by je mohla vyluzovat osoba tak malá jako Bernabé, člověk s příčeskem. (str. 50)

             Vtipný text doprovázejí malé černobílé ilustrace. Je jasné, že kniha pobaví všechny milovníky humoristické literatury, jak dospívající čtenáře, tak dospělé.. Oba díly Manolita vydalo nakladatelství Omega, díky němuž se s tímto týpkem mohou seznámit i čeští čtenáři.

Související článek: http://martinamickova.blog.idnes.cz/c/434097/Pripravte-se-Brejloun-prichazi.html

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martina Mičková | středa 20.5.2015 19:44 | karma článku: 9,08 | přečteno: 1227x