Rýmovaný výčet zaměstnání, na něž si děti hrají

Představy dětí o tom, čím by chtěly být, se různí. Všechny nemají jasnou představu o reálných zaměstnáních a tak mnohdy fantazírují. Podívají se na pohádku a chtějí být indiánem. Po návštěvě koupaliště zatouží po práci plavčíka.

Dostala se mi do rukou sbírka básní Robina Krále pojmenovaná Šimon chce být krotitelem. Autor spolupracuje s Divadlem Spejbla a Hurvínka a kapelou Toxique.

Jaké básně jsou? Rozverné a naučné. Zkrátka, vhodné pro děti. Zasměje se u nich ale i dospělý čtenář. Knihu vydalo již v roce 2011 nakladatelství Portál.

Inspiraci k rozhovorům s dětmi poskytují ilustrace Gabriela Filcíka. Malíř oceněný několikrát Zlatou stuhou patří k významným postavám české knižní ilustrace. S Robinem Králem spolupracoval například na knize Z Kroměříže do Paříže, které se věnuji v jednom ze svých článků. V čem spatřuji význam ilustrací v této sbírce? Malá KUCHAŘKA Pavlínka smaží palačinky. Vtipná říkanka dává jasně najevo, že děvčátko udělalo při přípravě palačinek nepořádek a bude třeba uklidit nejen strop oplácaný povidly. Veselý obrázek holčičky s pánvičkou v ruce a palačinkou ve vzduchu seznamuje malé čtenáře i s dalšími ingrediencemi nutnými pro výrobu dětmi zbožňovaného pokrmu – s povidly, vajíčkem a těstem. Básnička s ilustrací tak nenásilně informuje, poučí, a zároveň přirozeně rozvíjí slovní zásobu dítěte. Říkanky představují dětem povolání skutečná (kuchařka, veterinář), snová (cestovatelka, parádnice) i pohádková (vodník, víla). Všechny rozvíjejí tolik důležitý smysl pro rytmus i pro humor.

         Ukázka básně Pilot:

         Pavlík si plánuje za plotem,

         že se chce brzy stát pilotem.

         Možná už zítra či příští pátek

                                                              poletí s letadlem do Benátek.

 

 

Autor: Martina Mičková | úterý 9.6.2015 21:18 | karma článku: 8,40 | přečteno: 372x
  • Další články autora

Martina Mičková

Auto jako zákusek

26.5.2024 v 15:16 | Karma: 6,74

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 4,62

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80