Rozvoj jemné motoriky pomocí básniček

Jemnou motoriku si vaše děti procvičují při každodenních činnostech jako je sebeobsluha(zapínání knoflíků, zavazování tkaniček), při hře a tvoření (skládání z kostek, stavebnic, modelování), můžete je motivovat i vhodnými básničkami.

Celý soubor nápadů, kterými jsem motivovala své děti, aby si procvičily prstíky, se nachází v knížečce Nápady a básničky pro malé dětské ručičky. Autorkou je Jindřiška Ptáčková, jež napsala řadu dětských knih.

              Tato publikace přináší spoustu činností, které lze s dětskými ručičkami provádět. Začíná seznámením s ručičkou – pojmenováním jednotlivých prstíčků (formou básničky), teprve poté následuje „cvičení“. Nejde o žádné nezáživné napodobování, kdy dítě opakuje cviky, které mu dospělý ukazuje. Každý „cvik“ má svůj obrázek a básničku: Báseň Moje věžička je o kostelíku. Rýmy jsou líbivé pro dětské ouško, obrázek umístěný pod básní ukazuje, v jaké poloze mají být ruce, aby ztvárňovaly věžičku. Na následující straně je celostránková barevná ilustrace ženicha s nevěstou, kterak kráčí od kostela s věžičkou. Podle stejného schématu jsou sestaveny i další básničky a děti tak pomocí dlaní a prstů vytvářejí domeček, stoleček, židličku, stan, indiánské týpí, copánek či orla.

                      Hry s prstíky jsou motivovány postavičkou vymyšleného tvorečka, tak zvaného Prstánka, což je chlapeček s pěti nožičkami. Ten potřebuje projít blátem a některé jeho nožičky se zapomněly obout. Vyřeší to tak, že jde pouze po těch nožičkách, které mají boty. Děti přitom během„chůze“ ručičky používají jen některé z prstíků. Zábavně vymyšlený text děti nabádá k tomu, aby se snažily použít pouze prostředníček, palec a malíček, ostatní prsty drží hezky nahoře, aby se „neumazaly“.

V oddíle nazvaném Špetky, trošky, přehršličky děti pochopí, co je to špetka, hrst či přehršle. Poslední kapitola Jak se drží nástroje? ukazuje, že z rukou můžeme vytvořit nejrůznější hudební nástroje. A tak děti zkoušejí, jak se hraje na kytaru, flétnu, bubínek nebo dokonce na harfu. Tímto napodobováním hry na nástroje si procvičují nejen prstíky, ale celé paže a navíc se seznamují s celou řadou hudebních nástrojů.

 Publikace vyšla v nakladatelství Portál. Je vhodná pro rodiče dětí starších čtyř let, kterým je doporučena. Myslím, že může být užitečná jak rodičům předškolních dětí, tak učitelům v předškolních zařízeních.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martina Mičková | úterý 18.11.2014 22:42 | karma článku: 8,79 | přečteno: 649x