Putování po hmyzí říši

 Bojí se vaše děti hmyzu? Štítí se pavouků a různých broučků? Sedne – li jim nějaký na ruku, tak ho setřepou a hlasitě křičí? Utíkají před nimi? Zkuste jim přečíst příběh, v němž se dostanou do prostředí, ve kterém hmyz žije a možná pochopí, že ani není tolik nebezpečný.

 

Sedmiletá holčička Květuška se bála každého malého brouka. Jelikož žila s rodiči v domku se zahradou a na zahradě se nachází hmyzu opravdu hodně, často odtud s křikem utíkala. Nepomohlo ani tatínkovo vysvětlování, že jí malí broučci nijak neublíží. Květuška se prostě bála. Jednoho dne uviděla na zahradě černožlutého brouka, kterého se vylekala natolik, že ve zmatku opustila zahradu a běžela až do lesa, kde zakopla o pařez a rázem usnula…po probuzení byla malinká jako okolní hmyz. Ujal se jí právě onen žlutočerný brouček – tesařík dubový. Zde začíná Květuščin výlet po hmyzí říši.

             Kniha O Květušce a tesaříkovi je knižní prvotinou autorky Jitky Vítové. Jejímu napsání předcházelo pečlivé studium odborných přírodovědných publikací. Pod pokličkou hmyzího světa děti najdou skutečné informace o drobných hmyzích kamarádech a mnohému se mohou naučit. Dozví se, jak vypadá červenáček ohnivý, můrka dubová, vážka rudá, čmelák zemní, babočka paví oko, slíďák tmavý a mnozí další. Jelikož je příběh pohádkový, tak i tito tvorečkové mluví jako lidé a mají určité charakterové vlastnosti. Někteří jsou obětaví a přátelští, jiní třeba namyšlení.

Jak Květuška zvládne pobyt v cizím, neznámém prostředí? Kde budou s tesaříkem bydlet? Zažije nějakou vyhrocenou situaci? Kdo se o ni postará, když onemocní? Vrátí se někdy zpět domů k mamince a tatínkovi? Na tyto otázky čekají odpovědi v uvedené knize.

              Publikace je bohatě a pěkně ilustrovaná. Obrázky namalovala Lenka Grimová a ilustrace v této knize jsou její knižní premiérou.Také ona pečlivě studovala anatomii hmyzu, aby mohla obrázky správně nakreslit. Mně i mým dětem se příběh Květušky moc líbil a už se těšíme, až se pustíme do jeho pokračování.

Ukázka z knížky:

 Květuška vyběhla chodbičkou ven z mraveniště a přidala se k dalším starostlivým tetám, které také sháněly něco k snědku. Nabrala kalíšek medovice od mšic a běžela zpět ke svým larvičkám. Ty vypily své hrnky medovice a volaly znovu: „Máme hlad, přines nám něco k jídlu.“ ( O Květušce a tesaříkovi, str.31)

Autor: Martina Mičková | středa 8.10.2014 21:35 | karma článku: 4,96 | přečteno: 187x
  • Další články autora

Martina Mičková

Auto jako zákusek

26.5.2024 v 15:16 | Karma: 6,74

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 4,62

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80