Příběh z říše hmyzu

Bylo jednou jedno království, které vonělo do celého kraje a ukrývalo stovky růží. Našli byste v něm růžové keře čajové, stolisté, popínavé, sadové, podhorské, čínské, alpské i obyčejnou růži šípkovou. Stalo se, že Království růží postihlo zlé prokletí. Bylo napadeno neznámými černými tvorečky, které způsobily, že keře začaly vadnout. Jelikož v růžových keřích žijí růžové víly, jejichž život je spojen s keřem, který obývají, chřadnou spolu s růžemi. Celému Království růží hrozí zkáza. Kdo pomůže?

Osud celého království svěřují do rukou malého skřítka, kterého víly pojmenovaly Princ. Musí se vydat na cestu, překonat sám sebe a pokusit se celou říši zachránit. Během putování se bude setkávat se zástupci hmyzího světa a dozví se o nich spoustu důležitých informací. Jako příklad bych uvedla monolog včely medonosné směřovaný ke Skřítkovi:

Já jsem jen obyčejná včelí dělnice. Celé dny létám, abych nastřádala pyl na mateří kašičku. Nás dělnic je obrovské množství, desítky tisíc. Naše královna je jedna jediná. Ale bez nás by nemohla žít. A my ji potřebujeme, aby na svět přišly další včely. Z vajíček, která naklade, se vylíhnou malé larvy, ty se pak zakuklí a nakonec se z kukel stanou dospělé včely. Larvy a královnu krmíme mateří kašičkou.“(str. 32)

            Celou pohádku najdete v knize s příznačným názvem Mizící hmyzíci. Napsala ji spisovatelka, překladatelka a novinářka Daniela Krolupperová. Publikaci vydalo v roce 2013 nakladatelství Portál.

             Z půvabného pohádkového příběhu si děti odnesou spoustu poznatků ze světa hmyzu. Text je prokládán celostránkovými ilustracemi živočichů, s nimiž se v knize setkávají. Mohou si tak prohlédnout detailní nákres některých dobře známých drobných živočichů. Uvidí zde krtonožku obecnou, sršně obecného, včelu medonosnou, svižníka polního, vodomila černého, hnojníka obecného, chrousta obecného, chrobáka lesního, červotoče umrlčího, babočku paví oko, kobylku luční a slunéčko sedmitečné. Ke každé kapitole jsou rovněž připojeny otázky, na které děti odpovídají a můžete si tak ověřit, zda informacím o daném hmyzu porozuměly.

             Kniha je vytištěna na hladkém a pevném papíře. Pokud s ní pracujete, tak je tento fakt velmi důležitý, protože musí „vydržet“ více než jedno přečtení. Myslím, že může být užitečná pro rodiče i pedagogy, kteří chtějí děti formou příběhu seznámit s říší hmyzu. My se k ní doma budeme určitě vracet.

Autor: Martina Mičková | neděle 3.8.2014 20:30 | karma článku: 2,80 | přečteno: 90x
  • Další články autora

Martina Mičková

Auto jako zákusek

26.5.2024 v 15:16 | Karma: 6,74

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 4,62

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80