Příběh o pomoci osamělým dětem

Netradiční příběh, který se dokáže svou hloubkou dostat do srdce a přivést k zamyšlení. Pro malé i velké, milovníky rádia i ty, kdo mají rádi jablka.

Alfréd, žák páté třídy, bydlí s tátou v paneláku v Jílové ulici ve velkém třípokojovém bytě. Ve skutečnosti je v tomto bytě pouze „uskladněný“, zatímco táta jezdí do světa jednat s důležitými lidmi a dělat svůj byznys. Alfréd se cítí osamělý a také je neustále sám. Jednoho dne si ustele v předsíni na rohožce a tím se celý jeho smutný příběh dává do pohybu…

Noc co noc obchází byty a domy s takto nešťastnými dětmi tajemná noční doručovatelka Amanda. Má zvláštní schopnost, je Uchocitná. To znamená, že její uši poznají, že jsou nablízku nějaké zapomenuté děti, a když nějaké z nich vzdychne, rozechvějí se. V noci vhazuje těmto dětem do schránek svačinky zabalené do novin. Přidává i teplé ponožky, zkrátka to, čeho se děti od vlastních rodičů nedočkají. Postupně se dočítáme, že Alfréd zdaleka není zapomenutý sám.

Amanda bydlí s kočkou Kratochvílí ve starorůžovém dřevěném domku v jabloňovém sadu skrytá všem pohledům. Společnost jí dělá také vrána pojmenovaná Charlamowski. Alfréd má to štěstí, že si ho Amanda vezme k sobě. Po nalezení prototypu rádiového vysílače, který objevuje u Amandy na půdě, se mu podaří spustit rádiové vysílání určené všem zapomenutým dětem. Podle tohoto vysílání dostala také knížka název, a to Rádio zapomenutých.

Vydalo ji na konci minulého roku nakladatelství Portál. Autorkou je finská spisovatelka Anja Portin. Netradiční výrazné ilustrace jsou dílem Anastasie Stročkové.

V roce 2020 kniha získala prestižní cenu Finlandia pro děti a mládež a byla také divadelně zpracována.

Zdrojem obrázků je nakladatelství Portál.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martina Mičková | neděle 10.3.2024 12:39 | karma článku: 5,52 | přečteno: 209x
  • Další články autora

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 0

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80

Martina Mičková

Královské město Olomouc

16.3.2024 v 20:26 | Karma: 12,44

Martina Mičková

Poodří - krajina vody

24.2.2024 v 21:15 | Karma: 12,21