Příběh naplněný akcemi a to bez signálu

Jak moc technika vstupuje do našich životů? Dokázali byste být třeba týden bez mobilu a potravu si obstarávat samosběrem a využitím přímých produktů ze zvířat?

Hlavní hrdina knihy Dostaňte mě odsud! se vydává s celou třídou do nitra přírody a netuší, že technika, wi-fi, polotovary a další vymoženosti dnešní doby mu budou tááák vzdááálenééé….Danny je obyčejný jedenáctiletý kluk z města. Má kamarády, maminku a otravného staršího bratra Dylana. A hlavně miluje nebezpečí. Udělá vše pro to, aby mohl jet se třídou na několik dní na výlet do divočiny. Jelikož jejich finanční situace doma je napjatá, snaží se získat peníze sám. Způsoby, které vymýšlí, jsou za hranicí běžných brigád, ale ve ztřeštěném příběhu je dovoleno vše. A tak se Danny dostává na vytoužený pobyt plný dobrodružství. Nastávají situace, kdy si bystrý čtenář uvědomí, jak složité je postavit stan bez pomoci Googlu, že z hnědé krávy neteče kakao a co použít místo toaletního papíru.

Pro Dannyho je pobyt ještě složitější než pro ostatní, jelikož na výpomoc s dozorem nad dětmi přijali jeho staršího bratra Dylana, s nímž nemá zrovna nejlepší vztah.

Autory knihy jsou Andy McNab - válečný veterán a autor mnoha publikací zaměřujících se na téma přežití ve válečném konfliktu a Phil Earle - uznávaný a oceňovaný autor knih pro děti. Publikaci vydalo nakladatelství Portál.

Vtipně teenagerovsky napsaná kniha zaujme čtenáře už mladšího školního věku. Je však třeba počítat s tím, že některé pojmy je nutné dětem vysvětlit.  Dobře se bude číst i starším žákům na druhém stupni, uvedenou hranici do 11 let bych tedy ještě posunula. Mé děti svým vtipným nadhledem pobavila a zároveň vedla k zamyšlení nad nutností existence mnohých vymožeností současnosti.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martina Mičková | čtvrtek 18.11.2021 9:34 | karma článku: 5,36 | přečteno: 143x