Pozor! Knížka jede…

Ne, to není vtip. Knížky nejrůznějších tvarů se zvukovými čudlíky i bez nich, již nejsou na pultech výjimkou. Poprvé jsem se setkala s knihami, které mají skutečná funkční kolečka. Mohou k dětem doslova dojet a uznejte, které dítko by takové nabídce odolalo?

             Mé děti si už týden hrají s tvrdými leporely na kolečkách. Mají tvar auta a traktoru a jmenují se, jak jinak, než Auťák a Traktor. Kolečka jsou plastová, nedřou, bez problémů se otáčejí a leporela tak slouží kromě předčítání jako roztomilé hračky pro nejmenší. Obě hravé publikace vydalo letos na podzim nakladatelství Fragment.

              Kdybych měla obě knížky porovnat, tak Auťák obsahuje ucelený příběh, zatímco Traktor je spíše naučného charakteru. Verše v obou knihách se rýmují. Opraveným veteránem jezdí lvíček, který představuje typicky kladného hrdinu – auto od dědečka opraví a přihlásí se na jízdu veteránů. Při autonehodě svého soupeře zachová klidnou hlavu, poskytne první pomoc a ještě zajistí odtažení soupeřova rozbitého vozu…

                 Hračka – leporelo Traktor dětem ukazuje, k čemu může traktor sloužit. Knihou provází malé čtenáře růžový pašík. Sílu traktoru srovnává se sloníkem a zavede děti i na pole, kde orá, aby byl dostatek zrní na krmení. V knížce kromě zmíněného prasátka a slona vystupují také ježeček, medvídek a liška.

                  Leporela jsou vynikající hlavně tím, že děti zaujmou na první pohled. Pokud je čtení již nebude bavit, mohou s knihami jezdit. A takovou „schopnost“ každá publikace nemá. Proto věřím, že nadchne kromě mě i jiné rodiče malých dětí.

Ukázka z knihy Auťák:

Za zatáčkou u ořechu

zaburácel rachot plechu.

To Zajíčkův Mercedes

ve příkopu skončil dnes.

Autor: Martina Mičková | sobota 20.12.2014 20:25 | karma článku: 3,10 | přečteno: 115x
  • Další články autora

Martina Mičková

Auto jako zákusek

26.5.2024 v 15:16 | Karma: 6,74

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 4,62

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80